Avatar

Virum : blokhytte for kratluskere

af Morten Flindt Larsen, København K, 14/11 2021, 15:05 (902 dage siden) @ Svend

Hej Morten

Den af dig anbragte pil peger på udhuset ved vogterhuset. Som CZ skriver nedenfor, er udhuset netop (begyndelsen af november 2021) nedrevet. Jeg var forbi 15. januar 2011, og da så det sådan ud:
[image]

Mvh. Henrik


Hej Henrik,

Tak for fotoet. Det rejser så spørgsmålet om, hvorvidt bygningen er den gamle blokhytte eller ledvogterhusets udhus. Med husets beliggenhed ret tæt på sporet, saddeltaget og opvarmningsmuligheden med den pænt store skorsten mener jeg, at det må være en blokhytte, som skulle være bemandet i mange af døgnets timer. Udhusene ved ledvogterhuse var vidt normalt mere ydmyge bygninger med rum til tøjvask og opbevaring af brændsel m.m.


Mit gæt (min formodning) er, at den nævnte bygning har fungeret som blokhytte/opholdssted for ledvogtere frem til 1928, hvor der i forbindelse med etablering af trinbræt ved Virumgade blev opført en ny bygning på den anden side sporet indeholdende linjeblokanlæg, rum til blokpasseren/ledvogteren samt billetsalg.

[image]

Det er også min antagelse, Svend.

Nedenfor ses 1954-luftfoto, hvor rød pil markerer vogterhusets udhus, blå pil makerer den oprindelige blokhytte (den som kratluskeriet drejer sig om) og blå pil markerer billetsalgsbygningen fra 1928, hvor alt tyder på, at blokposten var placeret fra 1928 til nedlæggelsen i 1952.

[image]

For fuldstændighedens skyld er her to fotos fra 1936:
[image] Virumgades skæring med jernbanen set mod vest. Til højre vogterhus nr. 8a (?). Over vejen er der anbragt skilte med advarsel om højspænding i S-banens køreledninger.

[image] Virumgades skæring med jernbanen set mod sydvest. Til venstre billetsalgs- og blokpostbygningen fra 1928. Over vejen er der anbragt skilte med advarsel om højspænding i S-banens køreledninger.

Den gode Henrik Tolderlund bør i øvrigt i anledning af sit forudseende foto fra 2011 fremover tituleres "herr. overkratlusker".


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Fra Vestbanen til Arriva

Fra Vestbanen til Arriva. Pris 300 kr.

Læs mere
ContecRail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak