Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Diesellokomotivet

af Peter Christensen @, 20/4 2011, 12:10 (4759 dage siden) @ Alice Mikkelsen

Det er et meget stort emne, du har rodet dig ud i - jeg ville klart lave en form for begrænsning. Mest for ikke at gå død grundet emnets omfang.
En anden ting er at du ikke beskriver niveauet (folkeskole, gymnasium eller noget helt andet) - grundet denne usikkerhed er der måske lidt "overkill" i anbefalingerne (se længere nede).

Diesellokomotivet kunne ikke blive til noget før end dieselmotoren var blevet så tilpas udviklet (Diesel fik sit patent i 1892) at den kunne "proppes ind" i en vognkasse, som passede med fritrumsprofilet og sporets bærerevne.
En god tommelfingerregel er at dieselmotoren ikke skal veje ret meget over 15 kg/hk før end den er uinteressant til jernbanebrug.
Nogle af det første brugbare diesellokomotiver var fra Svenske Atlas (omkring 1920-21 stykker).
Til at begynde med var kraftoverføringen elektrisk (med brug af en jævnspændingsdynamo + jævnspændingsmotorer til at drive hjulene). Det er en ret tung kraftoverførsel, men det holder. Princippet går igen den dag i dag - nu bare med frekevensomformere og alskens elektronik.

"udførte arbejdet" - det er meget bedt formuleret. Er det diverse faggrupper eller fabrikker?
Nogle svar herpå kan nok findes i bogen "lokomotivfabrikken Frichs".

Funktionsmåde burde kunne findes i en lærebog fra DSB "motorlære" - den burde kunne lånes af en lokomotivfører, som efter bedste evne holder sig til togsæt.
Der står også lidt om materialer i dieselmotoren - trods det at kun een dieselmotorfabrikant omtales.
Faktisk vil jeg anbefale at tage udgangspunkt i en type lokomotiv (My, Mx, Mz, Me, Mh, Mt) - det kunne også være en god måde at begrænse emnet på og stadig komme rundt om de fleste af dine punkter.

Hvis du tør, så kan følgende anbefales:
History and development of the 567 series general motors locomotive engine - du kan ikke låne den på dit lokale bibliotek, men prøv DTU.
Hæftet er skrevet af en ingeniør til andre ingeniører, så en vis baggrundsviden om dieselmotorer er nødvendig (det er faktisk nok at have skildt en motor ad og lært betegnelserne for komponenterne - så kan man få et vidst udbytte, men ej fuldt da hæftet er fuld af fagbetegnelser og ovenikøbet amerikanske, så kender man kun SI systemet, så er man ilde stedt).
"Systemtechnologie" af Dipl-ing Werner Teich - prøv DTU om de kan skaffe den.
Du skal værer meget god mht. elektriske forhold for at få noget ud af den 200 siders bog.
Lidt mere oversigtsagtigt omkring fabrikker, motorfabrikanter mm. - en oversigt kan findes i "Danske Privatbanerns motormaterial 1921-2001". Ud fra listen burde du kunne gooogle dig til noget fornuftigt om fabrikkerne.

God arbejdslyst - håber ikke at ovennævnte svada tager modet fra dig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak