Leopard 1 er en mellemtung kampvogn

af Kaj-Bing, torsdag 26. august, 2010, 15:34 (3987 dage siden) @ Tommy Nilsson

Leopard 1

[image]


Leopard 1 blev udviklet for at opfylde den tyske hærs krav. Krauss-Maffei blev udvalgt som hovedleverandør af Leopard 1, men at MaK blev hovedleverandør af bjærgningskøretøjer og brolæggere. Den første produktionskampvogn blev leveret til den tyske hær i 1965. Produktion til den tyske hær blev afsluttet i 1979.
Leopard 1’s stålskrog er opdelt i to rum. Forrest er mandskabsrummet og bagerst motorrummet. Køreren er placeret forrest til højre, og er udstyret med tre periskoper. Det helstøbte tårn (de danske Leoparder er dog udstyret med et svejset tårn) er placeret på midten med kommandøren og skytten til højre og hjælperen til venstre.

Motorrummet og mandskabsrummet er separeret af en brandsikker væg. hele motorerne og transmissionen er forberedt til quick udskiftning, og en total motor udskiftning kan udføres i felten på kun 20 minutter.

ABC systemet er monteret i forenden og producerer overtryk i mandskabsrummet. Under normale omstændigheder giver systemet frisk luft til mandskabet.
Standardudstyret udgøres bl.a. af et automatisk brandslukningsanlæg, varmer og nødluge.

Hovedbevæbningen udgøres af den britiske 105mm L7A3 riflede kanon. Den kan affyre alle standard 105mm granater produceret af NATO lande. Parallelt med kanonen er der monteret et 7,62mm Rheinmetall MG3 maskingevær som er ladt med 1250 patroner. Der er også monteret et lignende maskingevær på enten kommandørens eller hjælperens luge. Der er monteret fire elektriske røgkastere på hver side af tårnet.

Leopard 1 har gennemgået en del moderniseringer og den sidste model er Leopard 1 A5.
Leopard 1 findes i en del varianter. Leopard ARV som er en pansret bjærgningskøretøj. Leopard Biber som er brolæggerkøretøjer.

Danmark bestilte 120 stk. Leopard 1A3 i juni 1974. Den første blev leveret i marts 1976 og den sidste i november 1978. Disse 120 stk. er siden blev moderniseret til model A5 og der blev bestilt yderligere 110 stk. model A3 fra Tyskland. Siden er hele flåden af Leopard 1 blev moderniseret til model Leopard 1 A5.

Efter ca. 1990 er Leopard 1's rolle gradvist blevet overtaget af Leopard 2 i de fleste landes hære. Den bliver dog stadig anvendt i nogle lande og Danmark har f.eks. stadig nogle stående på depot. Et yderligere problem ved dens anvendelse i dag er reservedelsmangel, da mange dele ikke bliver produceret mere.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen