Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Norsk tog kørte ind i brændende tunnel (Jernbanen i dag)

af Ulf H., 17/6 2011, 12:07 (4717 dage siden)

Norsk tog kørte ind i brændende tunnel


Offentliggjort jp.dk 17.06.11 kl. 11:34

Enorme skader efter omfattende togbrand i Norge. 257 passagerer slap ud af toget i øde fjeldområde.

Fakta

Vis stort kort
De norske myndigheder er fredag ved at gøre skaderne op efter torsdagens omfattende togkatastrofe, der allerede nu betegnes som den dyreste i Norges historie.

Katastrofen ramte torsdag ved middagstid på Bergensbanen, som er livsnerven mellem Oslo og Bergen ved Vestlandet. Eksprestoget fra Oslo kørte ved Hallingskeid i Hallingdal (syd for Geilo) ind i en 200 meter langt brændende sneoverdækning.

Nåede ikke at bremse
Lokomotivføreren opdagede først branden inde i selve overdækningen og nåede ikke at bremse, inden togstammen var helt fremme ved flammerne.

"Lokomotivføreren mistede strømmen, da han nærmede sig stationsområdet ved Hallingskeid. Da var køreledningen nok allerede brændt af. Samtidig så han, at det brændte i sneoverdækningen foran ham. Han trak i nødbremsen, og hjulene blokerede, men alligevel stoppede togert ikke hurtigt nok," siger Harry Korslund, pressemedarbejder ved Jernbaneverket, til bt.no.

Det 400 meter lange eksprestog stod halvt inde i overdækningen, og uden strøm kunne lokomotivføreren ikke bakke og komme ud af overdækningen, inden branden nåede at brede sig til togvognene.

Alle blev reddet ud
Kort efter stod hele den store sneoverdækning i flammer, og også lokomotiv og otte togvogne blev flammernes bytte.

Heldigvis lykkedes det samtlige 257 personer ombord på toget at komme ud i tide, og den lokale lensmand roser lokomotivføreren og togpersonalet for at have afværget en katastrofe.

"Uden motorkraft havde han ingen mulighed for at få toget ud af overdækningen. Hurtig evakuering gjorde, at alle kom ud i sikkerhed," siger lensmanden på Voss, Ivar Hellene, til Aftenposten.no. Også Jernbaneverket siger, at lokomotivføreren handlede som han skulle.

Langt fra civilisationen
Sluknings- og redningsarbejdet blev kompliceret af, at ulykkesstedet ligger i et vanskeligt tilgængeligt område, hvor sneen stadig ligger meterhøjt.

Desuden er det svært at skaffe vand i området. To helikoptere fløj derfor i pendulfart med vand til slukingen af det brændende tog, mens en tredje helikopter bragte brandudstyr frem til stedet.

I Jernbaneverket, som har ansvaret for skinnenettet, er man "blege, men fattede", lyder det til aftenposten.no.

Skader for mange mio.
Hele sneoverdækningen er efter alt at dømme nedbrændt og ødelagt, og der er sket omfattende skader på ledningsnet, kommunikationsanlæg og fjernstyring. Også skinnerne formodes at have taget skade på grund af den store varmeudvikling, og der skal muligvis udskiftes skinner på strækningen.

De norske statsbaner (NSB) opgør tabet til to togsæt a mindst 50 mio. kr. per sæt.

Der er endnu ikke overblik over, hvornår Bergensbane igen er farbar.

jp.dk


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Billige jernbane T-shirts

ContecRail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak