Andelsbaner?

af Hans T. Møller, 29/4 2015, 12:18 (3296 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Hej Morten (og Niels)

Jeg troede egentlig, at alle privatbaner herhjemme blev stiftet som aktieselskaber. Det er spændende, om der nu dukker flere amba'er op end Kolding Sydbaner.

Umiddelbart virker amba som en mindre oplagt selskabsform end et a/s, når vi snakker jernbaner. I amba'et får andelshaverne udbetalt udbytte i forhold til deres andel i selskabets omsætning. I aktieselskaber får man det pr. aktie. Folk og institutioner, som gerne vil investere i en jernbane, men som ikke har tænkt sig at bruge den, får derfor intet udbytte, hvis den er et amba. (Med mindre vedtægterne er strikket sammen på en måde, som jeg ikke kan gennemskue)

Et andet - tænkt - problem: Hvis Taps sogn og sognets største sukkerroeavler begge ønskede at blive andelshavere i KS, hvordan skulle man så beregne deres andel i banens omsætning? Den lokale stations omsætning minus avlerens andel? Så ville sognet vel protestere og hævde, at hans andel var en del af stationens. Men man kan på den anden side ikke udbetale udbytte både af stationens samlede omsætning og af roeavlerens. Hvis sogn og avler havde aktier i stedet, ville problemet ikke opstå. (Måske er der taget højde for situationen i vedtægterne - jeg har desværre ikke Brodersens bog ved hånden.)

Men i første omgang: Held og lykke med den videre jagt efter privatbane amba'er!

Med venlig hilsen
Hans


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak