Jernbanetankvogne på Værløse?, + lidt TP af WH.

af Niels Munch, 18/5 2015, 16:08 (3277 dage siden) @ Steffen Dresler
redigeret af Niels Munch, 18/5 2015, 16:27

Hej Steff,

Måløv Station har - som også tankvognsbilledet antyder - haft en vis betydning for Værnemagtens transporter og forsendelser.

Forsendelser til/fra flyvepladsen blev nøje registreret i såkaldte "Versandbücher", der i kopi blev opbevaret i en boks på Måløv jernbanestation. Modstandsbevægelsen bragte dette forhold i erfaring, og en nat brød de ind på nævnte kontor, fik boksen åbnet og affotograferede samtlige sider i nævnte bøger, som derpå pænt blev lagt på plads i boksen, ligesom alle andre spor efter besøget blev slettet. Den følgende dag blev fotografierne med kurer sendt til Sverige, og derfra gik de til England, hvor de indgik i efterretningerne om leverandører m.v. til Værnemagten og dermed i udpegning af evt. bombemål for de allierede.

Kilde: "Lejren ved Værløse - Flyvestation Værløse 1934-1984" red. Knud Bødker, udgivet af FSNVÆR 1984 (ISBN 87-981658-0-1).

Jeg er enig med dig i, at vejforløbet fra Måløv Station til flyvepladsen næppe har været egnet til transport pr. Strassenroller.

Som du også skriver, kom NATO-pipelinen ikke til Sjælland. I "min tid" blev flybrændstof m.v. afhentet med tankbiler ved POL-installationen i Hundested.

Jf. ovennævnte kilde skete den største jernbanesabotage på Sjælland i øvrigt på Frederikssundbanen, mellem Ballerup og Herlev ud for Lautrupgaard. Her afsporede modstandsbevægelsen et militærtog fra Frederikssund, der bestod af 28 jernbanevogne med tropper og ammunition. Hver 5. vogn var en fladvogn, hvorpå var anbragt en maskingeværgruppe, klar til at bekæmpe evt. jernbanesabotører. Bataljen forløb uden tab.

Sabotagen kan muligvis være denne:

19. februar 1945: Jernbanesabotagen. I Morges ved godt 4-Tiden skete Eksplosion foran et Godstog ved Indkørslen til Herlev Station. 6 Vogne væltede, og Trafikken paa Frederikssundsbanen blev derved blokeret, men efter hvad Togkontoret meddeler, kom ingen Mennesker til Skade. Københavns Sporveje forstærkede i Anledning af Trafikstandsningen paa Frederikssundsbanen Driften paa Husumlinien og var i det hele taget Statsbanerne behjælpelig med at faa Passagererne ind i Morgentimerne. Kilde: http://www.danmarkbesat1945.dk/index_96.htm .

Bogens afsnit om verdenskrigen fylder i øvrigt ikke meget, idet kilderne om de tyske aktiviteter på flyvepladsen åbenbart er sparsomme. Dog ved man, at følgende enheder har været placeret på flyvepladsen: Schießschule der Luftwaffe IV/JG 5 og 5. Minensuchstaffel. Ved krigens afslutning befandt 131 tyske fly af allehånde typer sig på Værløse.


Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Svenska-lok
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak