S-tog: Søger diverse oplysninger, bl.a. præcise datoer

af Leif Jørgensen, Hedehusene, 17/7 2015, 11:32 (3209 dage siden) @ Jesper KD

Hej Jesper

Ja der er mange løse ender her, men måske jeg kan hjælpe lidt, selvom mit arkiv heller ikke er komplet.


S-togslinie Bx
56 (senest 3.6.56 [DSB56]) (hvornår?) Oprettet man-lør i myldretiderne Lyngby-Jægersborg-Gentofte- Bernstorffsvej-Hellerup-Svanemøllen-Nordhavn-Østerport-Nørreport-Vesterport-København H

Den blev oprettet i forbindelse med vinterkøreplanen 1953/1954, der trådte i kraft 4. oktober 1953. Her omtales den som en af nyhederne i indledningen til Danmarks rejseforbindelser. Der kørtes mandag-lørdag i begge myldretider, i begge retninger og med stop ved alle stationer. I selve køreplanen står de under overskriften Ekstrakørsel.

4.1.60 Udvidet så ekstrakørsel oprettet man-lør morgenmyldretid (delvist sammenhængende med ovennævnte linie Lyngby-København H). Kan nogen bekræfte datoen 4. januar 1960? Den er ikke nævnt i de gængse kilder, og jeg kan ikke finde kilden til oplysningen i dag (jeg har noteret det engang for flere årtier siden...)

De fremgår i hvert faldt af vinterkøreplanen 1960/1961, der trådte i kraft 2. oktober 1960. Under køreplanen for Linie B er der angivet ekstrakørsel i form af tre afgange om morgenen på hverdage fra Hvidovre til Hellerup. Der kørtes uden stop Hvidovre - København H. En note angiver desuden at første afgang fortsatte til Lyngby. Bemærk i øvrigt at der ikke kørtes i modsat retning.


S-togslinie B0
69 Oprettet man-?fre? (tidligst 9.69 [??], senest 31.5.70 man-fre [DSB70] - hvornår?) i myldretiderne (morgen mod København H, eftermiddag modsat) (blankt felt i skiltet for linjebogstav men internt kaldet B0 (B-nul) København H – uden stop – Valby-Hvidovre-Rødovre-Brøndbyøster-Glostrup.

Her skal vi have fat i Jernbanen 7-8/1969, hvor der i rubrikken "Jernbanenyt - kort fortalt" står følgende notits på side 19:

"Det stadig stigende antal rejsende, der på Tåstruplinien benytter S-togene på linie B og Bx, har bevirket, at disse tog i myldretiderne har været overfyldt over strækningen Valby - Østerport - Valby. På grund af signalsystemets udformning på Boulevardbanen er det ikke muligt at indlægge yderligere tog mellem København H. og Østerport uden at forsinke toggangen, før der - formentlig i 1972 - er sket en udbygning af sikringsanlæggene. For at afbøde virkningerne af den nævnte overfyldning af togene blev der fra mandag den 29. september indlagt et antal ekstra S-tog mellem Glostrup og København H. og v.v. på hverdage undtagen lørdage: Fra Glostrup kl. 7.14 - 7.34 - 7.54 - og fra København H. kl. 16.08 - 16.28 - 16.48. Togene, der kører med blankt liniebogstavfelt, standser ikke i Enghave og Dybbølsbro."


S-togslinie C
5.50 Oprettet (B) (ture Klampenborg-Hellerup søn-hell. efter behov ej nævnt DSB53 el. senere - hvornår ophørte de?): (Holte-Virum-Sorgenfri-Lyngby-Jægersborg-Gentofte-Bernstorffsvej, kun man-lør i myldretiderne)/(Klampenborg-Ordrup-Charlottenlund, kun søn-hell. efter behov)-Hellerup-Svanemøllen-Nordhavn-Østerport-Nørreport-Vesterport-København H-Dybbølsbro-Enghave-Valby-Langgade-Peter Bangsvej (nu Peter Bangs Vej)-Vanløse-Jyllingevej-Islev-Husum-Herlev-Skovlunde-Ballerup
55 Holte-ture ændret så uden stop Lyngby-Hellerup (56: B-ekstra).

I den ovennævnte vinterkøreplan 1953/1954 fortsattes der til og fra Holte i myldretiderne mandag-lørdag men uden stop mellem Hellerup og Lyngby. Ændringen omtales ikke i køreplanens indledning, men mon ikke det er sket sammen med indførelsen af "Bx".

Kørsel til Klampenborg nævnes ikke og ej heller i 1952/1953-køreplanen fra 5. oktober 1952.


S-togslinie F
5.50 Får linjebogstav
DSB56/DSB57 Reduceret så Hellerup-Klampenborg kun man-lør i myldretiderne (indtil da man-lør i myldretiderne, sommersøn fra midt på dagen samt timedrift hele driftsperioden).

Her er vinterkøreplanen 1952/1953 fra 5. oktober 1952 (Danmarks rejseforbindelser) ikke enig. Her er der kun kørsel til og fra Klampenborg i myldretiderne mandag-lørdag. Tilsvarende i 1953/1954-køreplanen.

Med venlige S-tog-hilsner
Leif Jørgensen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak