Filmen Lyntoget, og DSB-rutebil (+ 1 foto mere)

af Niels Munch, 18/11 2015, 17:20 (3091 dage siden) @ Futfar

Chauffør vindue i knæhøjde? Umiddelbart ser det ud som at vognen er højrestyret?


Der var vindue i begge sider i knæhøjde i alle modeller. Den viste DSB-rutebil fra Struer-Thisted er i øvrigt en 1948-model.

1949 modellen - også på CVF13/5 chassiset - var i princippet magen til; dog havde man vendt frontgitteret 180 grader således, at lygterne fik en lavere placering:

[image]Vordingborg Turistfart Morris-DOMI ca. 1950. Ukendt fotograf. Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv, billede nr. 1055.

Den meget opmærksomme betragter af filmen "Lyntoget" vil således kunne konstatere, at filmens DSB-bus faktisk er en 1949-model (hvilket først gik op for mig ved lidt frem-og-tilbagespoling i løbet af de 48 timer, TDC Play formedelst kr. 19,- gav mig online adgang til filmen - hvor screenshot ikke er muligt :-( ).

De lidt længere Morris-OP busser, som DOMI byggede i 1950, fik ligeledes vinduer i knæhøjde, men var venstrestyrede.

Disse chassiser blev især udkonkurreret af Commer Avenger og Bedford OB, der i DK fortrinsvis blev karosseret af SMH i Svendborg og J. Ørum P. i Herning. Og så var det slut med DOMI som busfabrikant.

Men filmen er ganske seværdig og gav mig mindelser om barndommens fjernrejser over Storebælt. Især den sure blandingslugt på vogndækket af saltvand, fisk og olie m.v. kom tilbage!

PS: En af mine fynske fætre kørte for en vognmand, der i 1950'erne anskaffede en fladnæset Morris Commercial lastbil, som i forhjørnerne havde vinduer "i knæhøjde". Min fætters far (= min morbror) morede sig meget over, at min fætter nu var nødt til at pudse sine sko .....


M.v.h.
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billige jernbane T-shirts

Sabotage mod Maskindepot Gb
Sabotage mod Maskindepot Gb

I oktober 1944 udførte danske sabotører en vellykket sabotageaktion mod Maskindepotet på Københavns Godsbanegård, hvor en række lokomotiver blev sat ud af spillet. Lars Christensen fortæller her om den dramatiske nat.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak