Lokomotivførere ved Hammelbanen

af Erik V. Pedersen ⌂, Ballerup, 5/1 2016, 14:23 (3041 dage siden) @ Micski
redigeret af Erik V. Pedersen, 5/1 2016, 14:44

Hammelbanen kørte sit åbningstog i 1902. I følge bogen Hammelbanen af Asger Christiansen og Lars Andersen, ejede Hammelbanen 3 lokomotiver de første år. Bogen er meget rig på historie og materiel op gennem alle årene. Der er dog et emne, der ikke omtales. Det er det jernbanetekniske personale. I følge bogen var damptog betjent af en lokomotivfører, en fyrbøder og en togbetjent. Det har dog formentlig været et temmelig nyt erhverv, hvorfor kravene til stillingen har været høje, såvel uddannelsesmæssigt, erfaringsmæssigt og fysisk. Det må have været svært, at finde egnet personale. Det er dog ikke omtalt i bogen. Hvilke krav har der været til en lokomotivfører? Hvordan finder banen frem til egnede lokomotivførere? Har man lister over lokomotivførere, der var ansat ved banen?

Min oldefader Thomas Jørgen Nielsen (1871-1938) var lokomotivfører ved Hammelbanen. Han førte et af de to lokomotiver ved åbningstoget. Han var oprindeligt udlært smed i Vejle - og immigrerede derefter med dampskib fra København til Amerika, hvor han var en af de få procent, der på ukuelig vis nåede til Klondyke og fandt guld. Han modtager et telegram, at der er brug for ham i Danmark, og han rejser hjem. Det er i disse år, Hammelbanen er under etablering. Jeg tænker på, om telegrammet handler om en stillng som lokomotivfører? Hans uddannelse som smed, hans erfaring og personlighed, har måske været noget, der gjorde ham egnet. Han arbejder ved Hammelbanen i en række år, inden han trækker sig tilbage i Århus, hvor han erhverver flere ejendomme fra guldets værdi. Hammelbanen afskediger personale omkring 1920. Måske han trækker sig tilbage i disse år?

Jeg vil være meget taknemmelig for enhver oplysning i denne del af historien. :-)

Venligst

Michael Helsvig
micski@micski.dk

-
-------------------------------------------------------------------------------

Hej Michael.

Jeg ved ikke hvilke og hvor mange gamle fortegnelser der findes over privatbanernes ansatte så langt tilbage, --ej heller ved jeg tilstrækkeligt om tilgængeligheden af disse.

Der må vel både være tale om interne oplistninger indenfor de enkelte baneforvaltninger, måske noget afsendt til relevante ministerier ??? eller -som det jeg her kan nævne lidt om.

En gang for maaaange år siden "faldt jeg" over fire små "Jernbane LommeKalender"(-e) for årene 1896-97-98 og 99.

[image]

"Din bane" Aarhus-Hammel er således ikke med endnu (har set efter), men kalenderne indeholder små fortegnelser over de aktuelle baners personale m. mere. Er der kalendere for årene1896-99, findes der vel også årgange fra årene før og efter (i det mindste de nærmeste år før og efter) ! ! ! ???

[image]
Eksempel. Ialt siderne 94-119.

Hertil er der også fortegnelser over Statsbanedriftens Organisation med tilhørende stations- og personaleoplistninger. (Siderne 12-90)

Hilsen,
Erik V.
www.evp.dk

[image]

.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak