Avatar

Vinterstemning i Århus 1972

af Ralph Hørberg, 26/2 2016, 18:37 (2983 dage siden) @ Lars Henning Jensen

På "opfordring" vedrørende det underlige signal.

Frit efter hukommelsen og uden diverse instrukser og lignende, da det sikkert også har været ændret igennem tiden, altså fra tidligst 1925 og frem til omkring 2000!
Det pågældende signal er i min tid altid blevet omtalt som havnebane-signalet. Det var det som ses på pågældende billede, placeret et godt stykke før havnebane-rebroussementet, inden filialværkstedet. I modsat retning, altså ovre på rangerbanegården, var der placeret et tilsvarende signal. Det var anbragt på muren hvor havnebanens spor gik under hovedsporene mod nord.
De pågældende signaler kunne kun være slukket eller vise rødt fast lys. Signalerne blev betjent samtidigt, og fra Post M på rangerbanegården (om det altid har været sådan er ikke helt sikkert).
Brugen af signalerne har sikkert været ændret igennem tiden, men som jeg husker det fungerede det på den måde, at 5. plads (rangermaskinen, der kørte i fast tur mellem havnen og rangerbanegården), frit måtte benytte havnebane-rebroussementet hvis signalet var slukket. Alle andre rangermaskiner måtte kun køre på rebroussementet efter indhentet tilladelse fra rangerbanegården, der så tændte signalet. 5. plads måtte således kun benytte rebroussementet når signalet var slukket.
Og til de nysgerrige: Hvad så hvis der var sprunget en pære? Det ved jeg ikke, men mig bekendt har der aldrig været uheld, af den årsag.
[image]
Havnebanesignalet ved filialværkstedet.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak