Avatar

"Gå på opdagelse online i den danske jernbanekultur…" (link)

af Morten Flindt Larsen, København K, 2/5 2016, 03:22 (2925 dage siden) @ 87-Gruppen

Det er gode scanninger, men jeg er lidt overrasket over at opløsningen ikke er bedre: Allerede efter beskeden forstørring melder pixeleringen sig hvilket gør det svært bl.a. at læse påskrifter. De fremragende, store negativer fra f.ex. Brændegårdsbillederne rummer mange flere detaljer end disse scanninger kan bringe videre - desværre. Kunne man overveje at bruge en højere opløsning?

Hej Vagn,

Det forstår jeg ikke, at du er overrasket over. Opløsningen på de billeder, der kan downloades gratis fra Billeddatabasen, er ca. 1.500 pixels i bredden, hvilket er pænt over det generelle niveau for arkiver og samlinger, der ønsker at opretholde et kommercielt billedsalg. Den 1.500 pixels opløsning synes jeg personligt er en fin gestus fra jernbanemuseets side. Som det fremgår af Billeddatabasen, er museets scanninger foretaget i ca. 6.000 pixels på den brede led; en opløsning, der sikrer, at billederne ved kommercielt brug kan trykkes i A4 format + ca. 50 %. Til privat, ikke kommercielt brug af billederne synes jeg, at de 1.500 pixels er fuldt ud tilstrækkeligt, og det er da også et absolut mindretal af billederne på internettet generelt, som er tilgængelige i så stor en opløsning.

Størrelsen på de billeder, der gratis kan downloades fra de danske arkiver og samlinger, ligger almindeligvis på ca. 1.000 pixels i bredden, jernbanen.dk's og Det Kongelige Biblioteks billeder endda kun på 700 a 800 pixels. Nationalmuseets billeder udgør en undtagelse, men de er frigivet også til ubegrænset kommercielt brug, i det omfang der ikke kan gøres særlige ophavsretsmæssige krav gældende. Hovedparten af Natmus' billeder mener jeg er taget af museets egne fotografer.

Med venlig hilsen
Morten

P.S.
Hvad er "Brændegårdsbillederne" for noget? Har det noget med Brændegårdshaven at gøre, eller er det en fotograf Brændegård, jeg og museet ikke har kendskab til?


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak