Avatar

Aarhus 1923 kulforsyning med tipvogne

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 8/11 2012, 21:12 (4187 dage siden)

Jeg har købt nogle ældre årgange af "Dansk Lokomotiv Tidende". I 25. årgang, nr. 16, 20. august 1925 er en artikel om "Aarhus nye Ranger- og Godsbanegaard". På side 241 anføres:

"Alle ankomne Loko kører til remisens sydlige Side, hvor der er Askeanlæg, Kul- og Vandforsyning. Kulforsyningen vil, naar denne Del af Anlæget om nogle Måneder er fuldendt, ske fra en Bro tværs over de 4 Spor Syd for Remisen, idet 1 t Tipvogne fyldt fra højtstaaende, selvlossende Jernbanevogne, ved elektrisk Spil trækkes op paa Broen ad en Rampe (1 : 4) og efter at have passeret en automatisk Vægt opstilles paa to Spor med Plads til ca. 20 læssede Tipvogne. Kullene kan da gennem Tragte tippes ned i Tenderne. De tomme Tipvogne føres ad et tredje Spor til Læssestedet".

De fleste kender jo nok kulanlægget på Københavns Godsbanegård. Men det beskrevne anlæg i Aarhus mindes jeg ikke at have set billeder af. Det kan naturligvis være gengivet i den trykte jernbanelitteratur, uden at jeg kan huske hvor; men måske Jernbanehistorisk Forum kan være behjælpelig med henvisninger eller måske endog et billede?

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak