Kalenderlåge 12. 12. december 2020

af Bent Hansen, 12/12 2020, 06:58 (1233 dage siden)

God morgen.

En eller flere iværksættere køber et areal med råstoffer, åbner en grav og opfører et forarbejdningsværk for at udnytte råstoffet ved salg.

På et tidspunkt bliver graven for dyb, så det for dyrt både at trække råstoffet og affaldet fra graven op til overfladen for derefter at styrte affaldet ned i havet ved siden af graven. Man fik så den idé sidst i 40'erne at bryde en tunnel gennem den 120 meter tynde væg ud mod havet. Da sporene i graven lå som et net med drejeskiver imellem, skubbede arbejderne i starten tipvognene en for en fra skråoptræk (spilbane) til gravested og retur. Derfor kunne en enkelt vogn ad gangen også skubbes gennem tunnelen og tippes i havet. Senere blev graven så stor, at der indførtes lokomotiv mellem graveområdets drejeskive og spilbanen.

I en opgave sidste år havde jeg også tidlige danske tunnelbaner på programmet. Da remsede jeg de dengang mig bekendte sporlagte tunneler op, men denne her var ikke med. Det var første juledag sidste år. Tunnelen her er dukket op senere. Der er stadig et par tunneler og minegange, hvor der muligvis har været spor, men så længe sagen er uvis, registrerer jeg dem ikke.

Du må undvære fotoets kilde indtil løsningen, da opgaven eller ville være for let.

Jeg vil gerne udbede med navnet på det værk, der stod bag banen og tunnelen. I firmanavnet indgår navnet på stedet.

Mvh. BH.

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Indsend billederSvenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak