Stedfæstelse af overkørsel i Valby

af Erik V. Pedersen ⌂, Ballerup, 21/3 2013, 11:12 (4056 dage siden) @ ove

Du har nok ret. ;-)

Så vil jeg så ikke undlade at bemærke at jeg rent faktisk kan betjene sådan et omstillingsbord. -fortid i Civilforsvaret. :-)

--------------

Det kan jeg da "osse". Jeg blev indkaldt til "Telegrafen" i Høvelte (1959-61) og blev "centralbestyrer" på en såkaldt "Centralvogn" med tre fastmonterede 30-liniers "omstillingsborde" . Med den kørte vi ud i øvelscentrene og skulle der være telefoncentral for de mange linier, som "Linien" (den del af kompagniet, der lagde telefonledningerne (linierne) ud. Her havde jeg så tre "centraldamer" (beklageligvis andre menige :-) ) til at betjene centralen - to timer af gangen/hver.

-----------

Partstelefoner: Det var vist noget med en "nøgle" (el-kontakt a la vippenøgle)med fire stillinger, og så bevægedes den ud i det "hjørne", der svarede til v, x, y, u.
Herved sendtes vist "forskellige strømme" (jævnstrøm, den ene retning eller den anden retning, ad de to ledninger (linier) eller ad en ledning + jord (0).

Hos abbonenten sad der et "parts-relæ, der kun reagerede på "den strøm" det var indstillet/fabrikeret til, og derfor kun ringede hos den aktuelle abb. (...men hos de andre abb. kunne man høre et klik, når det skete, og så kunne det jo være fristende for voksne som børn, at være "med på en lytter".

-----------

Når det er skrevet - kan jeg undre mig over, at man på en (ganske vist mindre) jernbanestation (var det HHGB eller ØSJS - jeg har ikke tid til at undersøge det lige nu), kunne tillade sig at benytte en partstelefon, som den officielle telefon - det kan ikke have været alt, der var for andres øren.


Erik V.
http://evp.dk/index.php?page=marts-2013


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak