Kupénøgle - Den kolde Krig

af Niels Jensen, 3/3 2024, 01:06 (58 dage siden) @ Niels-Erik Hansen

En DSB kupenøgle spillede en ikke uvæsentlig rolle i Den socialistiske Arbejder- og Bondestat DDR´s spionage mod Danmark under Den kolde Krig. - I efteråret 1978 slog Politiets Efterretningstjeneste til mod den østtyske STASI spion Jörg Meyer, som ved brug af "Honningfælden" - han charmerede unge venstreorienterede kvinder på Grønjordskollegiet i København - som spionerede mod den danske centraladministration...
Et vigtigt værktøj for Meyer var en kupénøgle. Han sendte sine rapporter til Østberlin den tyske Østersøexpress, der kørtes fifty-fifty med dansk og østtysk togsæt.
Da politiet arresterede Meyer blev hans lejlighed på Frederiksberg ransaget af PET-folkene, som fandt en kupénøgle. PET folkene fandt ikke ud af hvad den skulle anvendes til. - Det kan man i dag læse i bogen "Den Hemmelige Krig - truslerne mod Danmark 1949-1990" (Kriminalforlaget 2022) side 61. Her kan også læses om Den Transsibirske Jernbanes vestlige endestation i Mukran og Verdens største jernbanefærgeoverfart(side 223).


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

DSB MO1852Svenska-lok
Rangerlokomotiv litra ML
Rangerlokomotiv litra ML

I Jernbanebladet 1967 nr. 3 har vi fundet denne artikel om en ener på de danske skinner: rangerlokomotivet DSB ML 6, der blev bygget i foråret 1945 på Derby Works, som var de Britiske Statsbaners værksteder for det centrale distrikt.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak