Avatar

Odderbanen 135 år i dag

af Ove Nygaard @, onsdag 19. juni, 2019, 08:24 (213 dage siden)

Hvis det skulle være gået i glemmebogen, så kunne Odderbanen være fyldt 135 år i dag, og det er samtidigt 10 år siden, at der i anledning af 125 års jubilæet blev udgivet hele to skrifter om banen – det ene af en kendt jernbanebogsforfatter, som på et tidspunkt boede i ”banens baghave”, hvorfra han kunne suge viden til sig, som han konkluderede på ud fra sine egne forudfattede meninger.
Banen er i dag en vigtig del af Aarhus Letbane, og banen har således opfyldt/afsluttet sin mission og kører videre ad ”kendte spor”, bortset fra det sidste stykke ind til Aarhus H, letbaneperronen.
Dette skrevet i erindring om de gode HHJ-folk, som hjalp med til at bevare banen og sikre dens drift, indtil sidste dag den 27. august 2016.

Bedste hilsener

Ove af Erritsø

Odderbanen 135 år i dag

af Niels Munch @, onsdag 19. juni, 2019, 14:55 (213 dage siden) @ Ove Nygaard

Kære Ove,

Dagen giver anledning til erindringer om både dette & hint, herunder at SB, HHGB, LNJ og ØSJS allerede i 1993 fostrede en idé om at omstille privatbanestrækninger til "Light Rail". Hver af banerne blev beskrevet i sin præsentationsrapport, og Østbanens var: "Light Rail på Østbanen - forundersøgelse af ændret driftsform", Trafikministeriet 1994, 47 sider illustreret, serie: Trafikministeriets forsøgsordninger. System rapport nr. 12 (ISBN 87-88453-92-8).

Dengang blev vi overhalet indenom af de nye, lette og billigere dieseltog, fabrikkerne bragte på markedet i kølvandet på den tyske "regionalisering" af togdriften. Og dengang var kørestrømmen endnu "sort", og emissionerne fra et fossilt kraftværk ville være af samme størrelsesorden som emissionerne fra togenes EURO-dieselmotorer, blot udledt andetsteds.

[image]

Bedste hilsener
Niels

Odderbanen 135 år i dag

af Jaer @, Aarhus, onsdag 19. juni, 2019, 16:19 (213 dage siden) @ Ove Nygaard

En tidligere ansat på Odderbanen, og nu ansat til at vedligeholde den, havde kage med på kontoret i dag:

[image]

/Jan

Odderbanen 135 år i dag

af Lars Henning Jensen, onsdag 19. juni, 2019, 17:18 (213 dage siden) @ Jaer

En tidligere ansat på Odderbanen, og nu ansat til at vedligeholde den, havde kage med på kontoret i dag:

[image]

/Jan


Hvor rørende - og næppe et øje var vel tørt ...:-)

Jeg erindrer en overskrift i et af de første udgaver af dagbladet "Den ny Demokraten" - omkring 1980 - der lød sådan:
Man vil slagte Oddergrisen.

Så galt gik det heldigvis ikke med "min barndoms privatbane";
Tillykke til Århus - og Odder - med banens fortsatte beståen, nu på 136. år!

Mh
LH

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen