DSB person-, post- og rejsegodsvogne 1941 - 1966

DSB litra DL

DSB litra DL (I)
(Retur til oversigt)
18,7 m² postvogn. Trykluftbremse. Batteri, spænding 32 Volt til vognens egenbelysning. Lavtryksvarmeapparater system Westinghouse. Kakkelovn. Toilet. Kan sammenkobles med litra DQ til dobbeltpostvogn.

DL var efter 1945 et litra, der dækkede over postvogne, der tidligere var litreret DB. Vognene af denne type var alle ca. 9 meter over puffeskiverne og havde 4,20 meter akselafstand. Da vognene var bygget over en lang periode, og nogle vogne havde ophav hos de Sjællandske Jernbaner fra før sammenslutningen af maskinafdelingerne i 1893, havde nogle afvigende mål. Fælles for denne vogntype var, at hele vognen var indrettet til postkontor med pakkerum i den ene ende med fløjdørene og sortérrum i den anden. Der var hverken bremsekupé eller andre faciliteter inde i vognen for togpersonalet. Et andet karakteristika var, at der var endedør og overgangsbro i den ene ende, så vognene i givet fald kunne sammenkobles med postpakvogne (f.eks. DQ) til dobbeltpostvogne. Til opvarmning anvendtes Westinghouse lavtryksvarmeapparater samt en kakkelovn, mens belysningen var elektrisk. Alle DL-vogne måtte laste 6 tons.
I 1941 var der ikke mere end 5 DB-vogne tilbage, fordelt på tre typer. Resten var udrangeret i 1930’erne, og enten ophugget, ombygget til bevægelige værksteder (værkstedsvogne) eller for de af vognene, der blev udrangeret i 1938-40, ombygget til stykgodsvogne litra HA.

Af de oprindelige sjællandske postvogne af denne størrelse (størrelsen var målt som det rum postvæsenet havde til rådighed), var der kun én tilbage, der blev til DL 5501. Denne vogn havde lodrette vognsider uden krumning, men var ellers via diverse ombygninger, kommet til at ligne de oprindeligt jysk-fynske. Dog var postindkastet helt til udrangeringen i 1954 af den sjællandske model. Vognen havde tagrytter med nedrundet tag i enderne og da man fjernede vacuumbremsen og gav den trykluftledning, fjernede man samtidig hele bremsetøjet, da der ikke var skruebremse. Den spartansk indrettede vogn var dog udstyret med et toilet. Vognen kørte helt til hensættelsen og senere udrangering på Sjælland, og blev formentlig i de sidste år mest anvendt på de vestsjællandske strækninger Kalundborg-Slagelse-Næstved.
(UTJ)


Længde:
8,73 m.
Akselafstand:
4,27 m.
Last:
6 tons
Taravægt:
11,2 tons
 
   
Beklædning:
Plade
Antal:
1 stk.

Tegning Litra Fabrikat År Noter
DSB DL 5501DL 5501Breslau1885Oml. 1941 fra DB 1423. Udrangeret 1954.

Tagcloud

nattog liggevogne sovevogne spisevogne barvogne postvogne rejsegodsvogne styrevogne dobbeltdækkervogne remise maskindepot station banegård hovedbanegården IC2 IC3 IC4 godstog persontog materieltog arbejdstog Nærumgrisen veteranbaner jernbanefotos jernbanebilleder Movia rangerlokomotiv havnebane industrispor skinnebusser Øresundstog intercity intercitytog intercitylyn tog DSB Arriva Lokaltog

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak