Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Klimaplove (målskitse)

af Steff, 19/12 2010, 18:23 (4877 dage siden) @ Polle

Klima-plov!

Kære Polle, Mogens m. fl.

Du har Årsskriftet for JBM venner for 1998, men har du også for 1991? Deri er der en hel artikel om plovene med yderligere billeder og tegninger, hvis du altså ikke kender til 1991 udgaven.

Der var mange årsager til at K-plovene blev udrangerede.
De skulle jo som tidligere nævnt, betjenes af mindst to mand (fagforenings krav), en fra bane- og en fra maskintjenesten. Yderligere var der sættet på plovmaskinen, altså i damptiden altid mindst 4 mand. Senere ved diesel tre mand (MY/MX p.g.a. lokomotivernes opbygning).
K-plovene kunne rydde til en af siderne eller begge samt under skinnehøjde hvis ønskeligt. De kunne også rydde ud over fritrumsprofilet, men det absolut kun på fri strækning.
K-plovene kunne være vanskelige (og langsomme) at betjene med al deres teknik, der jo skulle vedligeholdes og derfor kostede penge.
Snevintrene ved årsskiftet 1978/79 og 1980 tog meget hårdt på alt sneryningsmateriel. Mange af tenderplovene (ombyggede tendere litra R, H og P) viste sig for svage og nogle brød sammen. Dels på grund af tæringer samt plovens lodrette skær. K-plovene arbejdede dog tilfredsstillende, men var besværlige manøvreringsmæssigt.
P.b.a. erfaringer, besluttede man herefter at udruste alle togmaskiner med underhængte plove af den svenske ”Norrlandstype”. Senere fik også Ma-lyntogene, MR/MRD og styrevogne underhængte plove. Og normalt var det også tilstrækkeligt ved kontinuerlig kørsel.
En anden erfaring var, at det lodrette skær kunne udvirke – ved snehøjde på over 100 cm – at sneen blev kørt fast til en stor ”betonmasse” og ikke slynget til en af siderne (eller begge) og plovtoget gik i stå, i uheldigste fald løftedes ploven af sporet. Og da K-plovene havde lodret skær, efterhånden var blevet slidte og var dyrere i betjeningsmandskab, satsede man udelukkende på de nye Scandiaplove og begge K-plove blev udrangerede i 1982. Scandiaplovene fik ændret skæret fra lodret og til buet. Ved anvendelse af disse skal der kune bruges to mand alt ialt.
God fornøjelse med bygningen af en K-plov i model.

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak