Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Debatoplæg til erhvervsområde på Lolland (Trafikpolitik)

af Anders Madsen, 16/11 2013, 16:24 (3816 dage siden)

Lolland Kommune har udsendt et debatoplæg til en ny lokalplan over et erhvervsområde, hvor man fremhæver, “at arealet er egnet til støjende erhverv og tung industri”. Lokalplanområdet ligger ved siden af jernbanen og nær motorvejen til den faste forbindelse over Femern Bælt i Rødbyhavn. I den anledning har jeg skrevet nedenstående forslag til indhold af en kommende lokalplan med jernbanen som omdrejningspunkt.

Debatoplægget kan ses under “Debatoplæg til erhvervsområde nord for Finlandsvej og Sulkavavej i Rødbyhavn”:
http://www.lolland.dk/Politik_og_planer/Planer/Planer_i_offentlig_høring.aspx

Forslag:
Hermed indsendes et skriftlig forslag til Lolland Kommune vedr. debatoplægget til den kommende planlægning for et erhvervsområde ved Finlandsvej og Sulkavavej i Rødbyhavn. Forslaget rummer opfordring til, at udarbejdelsen af en lokalplan indeholder omtale af jernbanetrafik i form af etablering og anvendelse af jernbanespor i tilknytning til eksisterende jernbanetracé.

I den endelige lokalplan skal der være retningslinjer for udlægning af sporanlæg og mulighed for at gods kan transporteres og omlastes på jernbanen via eksisterende jernbanespor med forbindelse til Fugleflugtslinjen.

Erhvervsområdets placering klods op af den eksisterende jernbane, nær motorvej og væk fra bymæssige bebyggelse gør, at arealet er meget egnet til benyttelse som godsterminal eller omlastning via jernbanen. Med nedlæggelsen og fjernelsen af sporanlæggene på terminalerne for jernbanegods i Nykøbing F. og Næstved er der behov for erhvervsarealer til benyttelse for jernbanetransport med tungt gods, som pga. størrelse og vægt med fordel kan transporteres ad skinnenettet, navnlig når den faste forbindelse står færdig.

Lolland kommunes grønne visioner vil være fremsynet, hvis der indgår rammer for fremføring af jernbanespor indenfor lokalplanområdet. Det handler om at vække interessen for jernbaneløsningen i visioner og lovgivning over for de interessenter, der efterfølgende vil anvende arealerne. Således skal jernbanens fortræffeligheder inddrages i fremtidens trafik- og erhvervsplanlægning. Der burde være plads til den slags nytænkning i dagens Danmark. Udfordringerne for den danske jernbaneinfrastruktur er store og behovet for nytænkning er åbenlyst.

De første skridt til samfundsgavnlige jernbanetransporter for støjende erhverv og tung industri skal ligge i, at det pågældende lokalplanområde tillader at etablere sporanlæg. Derved skabes grundlag for at udvikle et moderne og optimalt erhvervsområde med mulighed for gode jernbanefaciliteter.


Man er velkommen til at komme med kommentarer.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Siemens Desiro / DSB litra MQ indsættes i drift
Siemens Desiro / DSB litra MQ indsættes i drift

Læs i denne artikel om forhistorien, bygningen, godkendelsen og ibrugtagningen af nye Siemens Desiro togsæt til DSB i 2002. Tekst og billeder er af DSB´s projektleder for litra MQ Hans Werner Hansen.

Læs mere
Billige jernbane T-shirts

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak