Dagens postkort - Thisted havnebane

af Niels Munch, 19/1 2014, 15:43 (3753 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Kære Thomas,

Stien er nok fotograferet mere end én gang:

[image]
Thisted Kirkegaardsstien. (Udateret postkort, C. Buchholtz Boghandel, Eneret 40584).

Jeg har fundet dette interessante websted: "Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune", der rummer knap 52.000 (!) fotos, så det er også en tidsrøver af format!

Alene fra Thisted Havn er der 815 billeder, hvoraf en del giver et meget godt indtryk af havnebane og -spor gennem tiden. Men først et oversigtskort:

[image]

Når man har orienteret sig om beliggenhed af station, kirkegård, gasværk og havn, er det nemt af fortsætte med dette eksempel fra fotosamlingen:

[image]
Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune, billede nr. 624.

"På dette luftfoto fra 1955 folder den sydligste sektor af havnen sig ud foran os. Tre trafikårer forsvinder bort mod venstre. Først havnesporet, dernæst Gasværksvej, næsten identisk med den gamle kystlinie, og endelig Søndergade. Længere væk ses op mod Kirkegårdsvej og banegården den nu udjævnede kystskrænt. Helt til venstre er vi tæt på fiskerihavnen, og mellem sporene og Gasværksvej ligger oplag og småindustri som siden slutningen af 1800-tallet. Den næste ”kile” begynder med en sluttet firkantet gård. Det var her jernstøberiet havde til huse fra 1844 til det sidste jern støbtes 1883. I bygningen ud til Gasværksvej lå Ballins støbegodslager og her placerede Bonne senere byens første dampmaskine og lod den bl.a. på første sal trække maskiner, hvor 70-årige koner ”kradsede uld op”. Den lange bygning til Fjordstræde var selve støberiet og Bonnes direktørbolig ligger på hjørnet til Søndergade. Den næste bolig hen ad Søndergade var bygget til pigeinstitut i 1850’erne, men blev husket længe som lægebolig (”Tolderlunds hus”). Derefter det lille hospital fra 1785 og gasværket fra 1883 og sidst elværket fra 1906, dog bygget om flere gange siden."

Herefter er det op til videre selvstudium af samlingen!

Dog, en appetitvækker mere:

[image]
Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune, billede nr. 615.

Vognen, der holder foran den karakteristiske toldkammerbygning fra 1885, er bænkevognen TFJ Q 17, bygget af Scandia 1906.

En postkortsamling fra det gamle Thisted kan i øvrigt ses her: http://www.thisted-lilleby.dk/?p=13976 .


God fornøjelse & bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak