Avatar

Dagens postkort - Aalborg - Banegårdspladsen

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 27/5 2014, 17:39 (3625 dage siden)

Dagens postkort viser Banegårdspladsen i Aalborg set fra syd mod nord. Fotografen befinder sig i Triumfbuen, der var kælenavnet på Aalborgs 2. pakhus fra 1902.

Til højre løber Boulevarden og midt i billedet Prinsensgade. Til venstre ses Aalborgs 2. banegård fra 1902, derefter ses 2. jernbanepostkontor, det oprindelige pakhus fra 1869 (den hvide bygning midt i billedet) og bagerst Grønnegården, der er placeret hvor Aalborgs første banegård lå.

[image]
Postkort postgået 15. juli 1912. "V. Müllers Kunstforlag. Eneret. 11 29833." Stemplet "AALBORG 15.7.12. 6-8 E JB. P. E.". Jeg har ikke undersøgt stemplet nærmere, men mon ikke forkortelsen "JB. P. E." står for "Jernbanepostekspedition"? Klik på postkortet for højere opløsning. Arkiv: Thomas Boberg Nielsen.


Det interessante ved postkortet er Aalborgs første pakhus, der som nævnt ses midt i billedet. Kigger man på postkortet i stor størrelse, vil man kunne se, at der er tale om to bygninger, hvilket der ikke er noget "nyt" eller "mystisk" i. "Mysteriet" består i, at de to bygninger ikke ligger i forlængelse af hinanden, hvilket ses ved, at den nordligste bygnings gavl er synlig (der ses en vinduesåbning). Dette "mysterium" er under nærmere granskning, idet det i den trykte jernbanelitteratur hidtil er fremgået, at der var tale om én lang rektangulær bygning (et såkaldt længehus), som på et tidspunkt er blevet delt og hvor den midterste del af bygningen er blevet revet ned, således at der fremkom to selvstændige bygninger. Problemet er, som det fremgår af postkortet, at den nordligste af de to fremkomne bygninger, har "forskubbet sig" og ikke ligger i forlængelse af den sydlige. Og det er mystisk, for der haves fotodokumentation for, at de to bygninger engang har været én lang bygning uden knæk.

Men dette "mysterium" vil jeg vende tilbage til under et foredrag i DJK's nordjyske afdeling 4. marts 2015.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen
Jernbanehistorisk grundforskning - det nye sort
http://www.randers-aalborg.dk/home/km-248-4-aalborg-2/banegaardspladsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak