Ukendt lokomotiv ukendt sted ukendt år

af Bent Hansen, 7/6 2014, 20:40 (3613 dage siden) @ Niels Munch

Hej.

Mit svar har taget nogen tid. Der har været overvældende travlhed i arkivet og i øvrigt også i privaten. Så har jeg nok også prioriteret, idet der har været skrevet side op og side ned om emnet her både på jernbanen.dk, i Signalposten, der også ligger på jernbanen.dk og i Tipvognen. Derfor følte jeg ikke, at jeg skulle smide, hvad jeg havde i hænderne for at svare ekspres.

En anden grund til den lange behandlingstid har været et ønske om optimal sikkerhed. Hvor stammede årstallet 1910 fra? Det var vigtigt, for det væltede nemlig min bestemmelse. Nu har udbyderen erkendt, at årstallet var grebet ud af luften.

Jeg erkender, at min første tanke var VBV i Ferring, og selv om lokomotivet på billedet slog sine folder der også,var det imidlertid ikke derfra, for på grund af banens beliggenhed højt over forstranden anvendtes en anden teknik til høfdebygningen.

Postkortet er fra Hvide Sande. Her arbejdedes 1912 - 15, hvorpå maskinen, Krauss 3313/1896, der også tidligere har været på tapetet i jernbanen.dk, gik til Ferring. I Hvide Sande var det det ene af to maskiner. 1910 - 12 var den på Fyn for anden ejer, og 1915 - 26 formentlig i Ferring.

Graver du eventuelt i kilderne, troede mine forgængere og skrev i øvrigt også, at lokomotivet tilhørte Petersen & Holm, men Arvid Holm var på det aktuelle tidspunkt ansat af VBV i Hvide Sande og begærede for VBV syn mv. Først senere blev han selvstændig sammen med Philip Petersen.

De to maskiner hentede ral til støbning af blokke ved Nr. Lyngvig. På billedet afleverer toget rallen i støberiet. Heste besørger den videre transport af blokkene til lukningen af Hvide Sande-kanalen. Ved molerne kørtes vognen med blokke på tværs op på en sporvogn ellet traversvogn, som selv rullede ud til kranen på molen/høfden. Hestene, vognene og blokkene er genkendelige på andre fotos fra Hvide Sande. Desværre kan jeg ikke bringe andre fotos, da jeg ikke har ophavsret til dem.

Signalposten hjælper dig sikkert på vej med svar på spørgsmålet om, hvor kanalen skulle lukkes. Mit indlæg kan næppe blive større, da hjemmesiden sætter visse grænser!

Med venlig hilsen

Bent Hansen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak