Avatar

Intern jernbane Aalborg Flyveplads

af Thomas Boberg Nielsen ⌂ @, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, søndag 08. marts, 2015, 10:24 (2099 dage siden) @ Bent Hansen

De to spor til lufthaven, som kilden kalder Ålborg Vest, eksisterede allerede før tysken ankom

Det er en interessant diskussion. Måske taler kilderne forbi hinanden.

Der var to sidespor til Aalborg Lufthavn (Flugplatz Aalborg West). Et der udgik fra Vadum station på FFJ og et der udgik fra fri bane mellem Nørresundby og Vadum ligeledes på FFJ. At anføre at disse to sidespor skulle være etableret før 2. verdenskrig, må bero på en fejl hos kilden og vil let kunne lade sig efterprøve ved at granske Aalborg Privatbaners arkivalier.

Da det sidstnævnte af de to sidespor lå på fri bane, skal jeg - på et eller andet tidspunkt - have fundet den officielle ibrugtagningsdag, og det vil jeg gøre ved at studere Aalborg Privatbaners arkivalier. Men hvornår det bliver piroriteret ind, aner jeg i skrivende stund ikke.

da var sporene forbundne, stadig i følge kilde fra nord til syd

Jeg ved ikke, om de to spor har haft forbindelse med hinanden internt på selve flyvepladsen. Det materiale, som jeg hidtil har kunnet grave frem på Landsarkivet for Nørrejylland, tyder ikke på, at sporene har været forbundne. Der er heller ikke noget i bogen "Flugplatz Aalborg West - Den tyske udbygning af Aalborg Flyveplads 1940-1945", der tyder på, at sporene har været forbundne.

Der har dog været en lang række spor internt på flyvepladsen og der kan ikke afvises, at der har eksisteret en forbindelse - enten som en direkte normalsporet forbindelse eller som en smalsporet forbindelse med deraf følgende omlæsning.

Meget af det kortmateriale, der er gengivet i nævnte bog er meget "knidret" og det er svært at se, hvad der er hvad.

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen
Jernbanehistorisk grundforskning - det nye sort

[image]
Øverst til venstre sidesporet, der udgik fra Vadum station. Nederst til højre sidesporet, der udgik fra fri bane mellem Nørresundby og Vadum. Sidstnævnte sidespor, lå som det kan ses, meget tæt på Nørresundby. Sidesporets officielle navn var "Vadum Syd". Kilde: Geodatasyrelsen 1957-1976.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen