Den lille forskel, og dog? FRICHS - en værnemagervirksomhed?

af Steffen Dresler, 21/8 2015, 11:26 (3177 dage siden) @ Hans T. Møller

Kære Hans!

Du har ganske ret i, at dette er et spændende område og at alt set i bagklogskabens evindelige lys, kan være let at have en mening om.

Og ja, der var samarbejdspolitikken med vores på det tidspunkt ”næsten” allierede partner syd for grænsen og de deraf kommende problemområder at hensyn til. Og det er jo nemt i 2015 med den viden vi har i dag at dømme en fabrik, person eller hvad det nu er, for måske at have været lidt overivrig i deres handel. Og der VAR jo også en arbejdsstyrke at tage hensyn til og helt sikkert også egne interesser og aktieholdere.

Jeg kan desværre ikke bidrage med mere, da det indsamlede på dette område er slut, skudt tomt! Men jeg vil tillade mig at ”copy and paste” et lille citat, der stammer fra en god artikel om FRICHS i ”Tog i tiden” fra Danmarks Jernbanemuseums årsskrift, skrevet af Lars B. Christensen. Det lyder således:

”At eftertiden i årene efter besættelsen har placeret Frichs og virksomhedens ledelse i et patriotisk lys må anses for kun delvist sandt. Rigtigt er det, at hverken Frichs eller virksomhedens ledelse nærede nogen sympati overfor den nazistiske ideologi, men man påtog sig dog større tyske ordrer på trods af, at man allerede var travlt beskæftiget med andre ordrer. Man skal nok derfor se Frichs´ forhold under besættelsen i et mere nuanceret lys – og ikke mindst set i lyset af samarbejdspolitikken, som i de første besættelsesår var gældende i Danmark”.

Og netop dette ovenstående citat sætter mange ting på plads m.h.t. FRICHS historie og mangler stillingtagen til i bl.a. FRICHS bogen m. fl.

Jeg håber dog at andre kan bibringe denne tråd mere, da jeg er nysgerrig!


Saboteret bagkedel på tysk BR 44ÜK bygget hos FRICHS. Foto FRICHS
[image]

BR 52 kedel bygget hos FRICHS på vej til Tyskland. Foto FRICHS
[image]

Den uundgåelige og ventede sabotage hos FRICHS, her drejeskiven med en tender til BR 44 i baggrunden. Foto FRICHS
[image]


Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak