S 4: interiørbilleder?

af Jens Bruun-Petersen, 21/2 2016, 21:40 (2989 dage siden) @ UTJ

I sommeren 1982 havde jeg lejlighed til at besigtige S 4, der dengang var under restaurering et sted på Aalholm. I selskab med baron Raben-Levetzau fik jeg mulighed for at besigtige interiøret og høre hans beretning. Den er i korthed således:
I Baronens barndom drog hele familien hver sommer fra Nysted til Esbjerg og derfra til Fanø, hvor familien havde et sommerhus. Rejsen foregik i S 4, der blev lejet til formålet. På hele rejsen havde den unge baron lejlighed til at følge med i jernbanelivet undervejs, for vognen blev på det tidspunkt (før Første Verdenskrig) omrangeret på følgende stationer: Nykøbing F, Orehoved, Masnedø, evt. Masnedsund, Næstved, Slagelse, Korsør, Nyborg, Strib og Fredericia. Fra Esbjerg til Fanøfærgen var der nok sørget for anden transport.

For at bevare de gamle minder lykkedes det baron Raben at finde og erhverve S 4, der havde været indrettet som sommerhus. Det bar vognkassen stedvis spor af. De mange farvelag blev afdækket, og baronen bedyrede, at de farver, vognen fik ved restaureringen, var de oprindelige.

Mine billeder af vognens interiører er ikke gode - dengang tog man ikke blitz med på sommerferie. Men de viser, at store dele af den oprindelige møblering var i behold i 1982.

[image]
Et kik gennem vognen fra den ene ende. I det fjerne venstre hjørne anes et spejl med foranstillet konsol eller lille bord. Aalholm, juli 1982 (JBP)

[image]
Et kik den anden vej. Aalholm juli 1982 (JBP)

[image]
Baron Raben på sin barndoms yndlingsplads i gavlen med vinduerne. Aalholm, juli 1982 (JBP).

De øvrige billeder er så mørke, at de næppe vil kunne ses. Men det ser ud til, at den oprindelige indretning var i behold også i klosetrummet og aflukket overfor. Jeg fik ikke studeret vognen ordentligt, da den kom på udstilling, hvor det vist heller ikke var muligt at komme ind i den.

Baron Raben fortalte i øvrigt, at hjul og aksellejer var fremskaffet gennem W. E. Dancker-Jensen og stammede fra bårevognen S 5.

Venlige hilsener
Jens


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DSB MY1111

Jernbanebøger

Amagerbanen på cykel

Amagerbanen på cykel. Pris 260 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak