Kalenderlåge 24. Åbnes først den 24.

af Bent Hansen, 24/12 2018, 10:17 (1950 dage siden) @ Bent Hansen

Hej igen.

Ja, den er svær. Ikke mindst fordi, man kun har bøger og nettet til hjælp. Angående bøger vil jeg ikke sende dig på biblioteket, og de har vel også lukket, og de bøger, du skal bruge, er på depot eller smidt ud.

Hvis du få indtryk af, at søgning på nettet kun giver busrejser til Harzen, så har du en lidelsesfælle. Somme tider kan jeg opgive nettet som umuligt at bruge. Men løsningen er derude. Endda flere steder. Selv mellem reklamerne.

Nu har vi snart været rundt om de af mig kendte underjordiske baner i Danmark, så du må have lidt mere hjælp.

Som de fleste gættere har set, er der tale om kalk. Så find Danmarks Kalkværker. Her er tre typer:
Værker der graver i istidens endemoræner, men det driftsform har næppe haft minegange. Som nu Farum, Hedehusene og Glatved.
Værker der graver i tektonisk hævet undergrund, som nu på Stevns og i Fakse, men heller ikke her var det nødvendigt med minegange.
Minegangene var knyttet til kalkværker, der gravede toppen af Salthorste i dag saltdiapirer, idet horste geologisk er noget andet.

Så kan du også lige få de emner, som det ikke er, fordi de ligger uden for emnet, kalkbrydning Vi er ikke ved Arnager Fosforitmine på Bornholm. Her var spor omkring første verdenskrig. Det var fosfor til kunstgødning, man var ude efter. Dengang havde man fuglegødning fra en Skarv i Chile og mergel, men man ville gerne noget billigere. Bare ærgerlig, at der ikke var fosforit nok i Arnager.

Det er heller ikke kulbrydningnen på Bornholm under anden verdenskrig lige syd for Hasle. Bruddet var stort og åbent, men man forsøgte sig med to stoller, som man ret hurtigt opgav igen.

Der er endnu to kalkværker med minegange tilbage på min liste.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


Faxe Jernbane - FJ
Faxe Jernbane - FJ

Danmarks første privatbane var den smalsporede Faxe Jernbane fra Faxe Kalkbrud til ladepladsen ved stranden, der åbnede i 1864. Banen var i drift helt frem til 1982, hvor lastbilerne overtog transporterne. Her er historien om Faxe Jernbane med fokus på det rullende materiel.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak