Tørvebane ved Moselund (+1 foto mere)

af Bent Hansen, tirsdag 09. april, 2019, 13:27 (77 dage siden) @ Niels Munch

Hej.

Nummeret: Henschel 13079/1914. De forskellige ejere af Phønix havde mindst seks damplokomotiver samt et ukendt antal heste.

Jeg har også maskinen her til 785 mm. Den blev i øvrigt solgt i 1935 for 250 kr.

Nogle af forgængerne havde nok 600 mm, og en enkelt kilde har noteret 610 mm, men han var nok anglofil.

De 785 mm var det, jeg kom frem til, idet jeg selv har målt sporvidden på spilbanen mellem værk og mosens dampbane. Selv om jeg var der 1970, og banen var opgivet 1935, lå svellerne der endnu, og mange svellesøm sad stadig i. Nogle i rådnede sveller andre blot i den jord, som svellen var formuldet til. Et mål mellem et ydre og et indre svellesøm i samme svelle skulle give sporvidden, hvis ellers skinnefoden var lige bred på begge skinner, og det ikke var for samme skinne, jeg målte.

Jeg har også fundet ud af, hvorfor forrige mail røg af sted af sig selv. Jeg har helt fra skriveporgrammet WP for DOS været vant til tastekombinationer, og de ligger i blodet, selv om de hverken virker på Libraoffice eller Windows eller hjemmesiden her.

En artikel om hjemmelavede damplokomotiver, der også vil omfatte Phønixs Esbjerglokomotiver er på vej, så derfor var minde arkivalier lagt til side. Men det lader til, at Morten er tilfreds. Så er jeg også.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen