Kalenderlåge 7 - 7. december 2019. Løst.

af Bent Hansen, 7/12 2019, 08:24 (1602 dage siden) @ Bent Hansen

God morgen.

Fem minutter. Det var min agt at gøre det let til en afveksling. Jeg vil gerne til julekoncert i dag og ikke sidde hjemme og vente på svar.

Strengt taget var det RKJ, der vandt, men vil du? Det mu du selv afgøre med Hans T. Møller.

Som senere skrevet er og var det et spændende sted. Der stod mindst 50 stykker skrot, med udredningsarbejde til flere uger, hvis man ville vide, hvad man havde set. Selv i DDR-tiden var det muligt at besigtige smalsporet.

De fleste af banens 750 mm lok er bevaret. Både damp og motor. Noget af materiellet står på Mansfelder Museum, der selvfølgelig er opkaldt efter regionen og ikke byen og derfor ligger på en anden lokalitet.

Området var engang Tysklands centrum. Her var Det tyske Riges første vandhjul og første dampmaskine, der er kopieret på museet. Luthers far har også boet her og været bjergsmand i kobberminerne. Da Luther oversatte biblen til tysk fra græsk, brugte han den lokale dialekt med op til seks kasus. Dialekten blev så til højtysk til glæde for utallige danske skolebørn i fortiden, der skulle lære køn, kasus, præpositioner osv. udenad, og kan dem faktisk endnu på remse, men har glemt formålet. Havde den gode mand dog bare valgt plat, der ser stort på alle disse spidsfindigheder.

Måske finder jeg senere nogle billeder fra museet?

Mvh. BH,


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Ib Spang Olsens bedste

Ib Spang Olsens bedste. Pris 220 kr.

Læs mere
Indsend billederSvenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak