MV-lokomotivet i Sønderborgs gader

af Niels Jensen, 1/11 2020, 12:55 (1274 dage siden) @ Niels Munch

Jeg har i min ganske store samling af jernbanebilleder fire forskellige Stender postkort fra Jernbanegade i Sønderborg. Endvidere andre fotos - næsten alle taget samme sted: På hjørnet af Jernbanegade og Perlegade. Toget består som oftest af en MP og en FE vogn. Jeg har også enkelte billeder taget under krigen, hvor trækkraften var J-maskiner fra Sønderborg Maskindepot.
Ja - det var svært, at komme op ad bakken fra Chr X´s Bro til Sønderborg Bystation. Den forlængst afdøde trafikkontrollør Frederik Brodersen fortalte i et interview, at ofte måtte toget gennem byen have skydemaskine på fra Sønderborg station over broen og op til bystationen.
Frederik Brodersen født 1899 var den ene af de 20 medarbejdere fra Amtsbanen på Als, som overgik til DSB ved nedlægningen af amtsbanen og ombygningen til den normalsporede Mommarkbane. Jeg har et bånd med hans levnedsberetning fra da han startede som elev ved amtsbanen i 1914. Han fortæller bl.a. om de nationale modsætninger under 2. Verdenskrig - med hjemmetyskere og danske jernbanefolk i Sønderborg - om om modstandsbevægelsen måtte tilpasse sig i forbindelse med våbenforsendelser som stykgods fra Nørrejylland til Sønderborg. Han overlod mig en omfattende mappe med materiale om den aftale DSB generaldir. Knutzen lavede med Sønderborg Amt omkring afviklingen af ABA og etablering af DSB´s Rutebilvæsen i Sønderborg - og driftsbestyret Chr. Jespersens etablering af rutebilvirksomheden - herunder tilbud fra forskellige rutebilfabrikker (bl.a. Darr i Silkeborg). Materialet rummer også driftsberetninger frem til 1950´erne, idet selv om ABA ophørte med den nye Mommarkbane, så havde Sønderborg Amt pensionsforpligtelsen for de funktionærer som ikke overgik til DSB m.fl. I mapperne ligger også stationsforstander Müllers beretning til ordenkapitlet i forbindelse med tildeling af Ridderkort. Den handler om forholdene på Sønderborg stationer under 2. Verdenskrig. Müller var stationsforstander i Sønderborg.
Niels Jensen
PS: Er der noget i dette forum, som er interesseret i dansk, svensk og norsk jernbanelitteratur? Jeg har en del, som jeg skal af med.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak