Avatar

Gæt et jernbanehistorisk billede

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 5/6 2023, 16:57 (327 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

[image]

Tak til alle, der har deltaget og bidraget. Vi er ganske rigtigt i Aalborg - I er skrappe.

Jeg har i ca. 10 år ofte spadseret det pågældende sted, og jeg har hele tiden vidst, at der lå spor under stabilgruset. Men indtil nu har intet af det "tittet frem". Det gjorde det så den anden dag - og derfor tog jeg et billede. Fotografen befandt sig i den røde cirkel og linsen pegede mod venstre (vest):

[image]Kortudsnit fra 1968. Kilde: https://media.aalborgstadsarkiv.dk/MEDIA/KORT_AAS_DIP_HD/851-01K50051.JPG

Sporet, der titter frem på billedet, er det private sidespor, der strakte sig fra Aalborg station i vest til Eternitfabrikken i øst. I starten udgik sporet fra privatbanestationen "Aalborg G".

I 1966 blev den røde bygning til venstre i billedet sat i forbindelse med eternitsporet med et privat sidespor for De Danske Mejeriers Fællesindkøb, der betalte DSB 34.000 kr. for anlægget. DSB fik aldrig snoldret sig sammen til at få udarbejdet en ordentlig overenskomst med De Danske Mejeriers Fællesindkøb, og det gav en masse bøvl, da De Danske Mejeriers Fællesindkøb afhændede sin bygning i ca. 1984. Sidesporet var i øvrigt et rillespor.

Jernbanebetjeningen af eternitfabrikken ophørte på et tidspunkt og i 2006 solgte eternitfabrikken sporarealet til Aalborg Kommune. I forbindelse med handlen forpligtede eternitfabrikken sig til at rykke sporene op ved Håndværkervej-overkørslen og Sønderbro-overkørslen. Jernbanesporet mellem de to overkørsler eksisterer endnu og blev blot overdænget med stabilgrus. Jeg er ikke helt sikker på, om sporet til De Danske Mejeriers Fællesindkøb også ligger der. Men sporskiftet ligger der og kan besigtiges ved selvsyn - bedst i vinterhalvåret. DSB beskrev tilbage i 1980'erne sporskiftet som værende af "type V". Når jeg kigger på sporskiftet, ser det ikke ud til at fejle noget som helst, og mon ikke en potentiel køber kan erhverve det for en fornuftig pris? Jeg tvivler på, at Aalborg Kommune kan huske dets eksistens.

[image]
Udateret "sporplan".

Ovenstående sagsakt befinder sig i denne pakke:

[image]

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak