Varmemaskinen DR BR 53 7510

af Steffen Dresler, 23/5 2024, 17:38 (24 dage siden) @ Baumann

Kære Baumann, NM m. fl.

Jeg er personligt ikke i tvivl om, at billedet er optaget under krigen, maskinen under damp (tryk) og der løber vand fra injektorens spildedampsrør under førerhuset (den Lkf. betjente injektor) samt afblændet lanterne. Yderligere er forreste førerhusvindue afblændet. Dette gør - mener jeg - maskinen til en driftsmaskine.
Bag ved lokomotivet står en "enhedstender", altså fra BR 01, 03, 50, 44 m. fl. Og ingen af disse lokomotiver har været Danmark bortset fra BR 50 i 2. Distrikt. Så at billedet kunne være optaget i 1. Distrikt er udelukket.

Altså tror jeg på, at fotografiet er optaget i Nord øst/vesttyskland under krigen.

Mistanken om at den cylindreske murstensbygning i baggrunder skulle være en "Turmbunker" tror jeg ikke rigtigt på, da de viste træindfattede vinduesrammer med glas er UDEN udvendig afblænding med stålskotter og at der er udvendig telefontråd. På tegninger er skallen omkring 1,5 meter tykke i en "Turmbunker" og med indvendig centreret spindeltrappe og ingen vinduer!! Hvis der skulle gå en "Block-buster" eller en almindelig 500 punds bombe i nærheden, ville være selvmord for personer indeni p.g.a. tryk og varme. Yderligere vil vakuum fra en flammestorm, få vinduerne til at virke som "Udsugningsanlæg" og personer i bunkeren vil få suget indvolde og lunger ud på et par sekunder. Dette skete bl.a. i Hamburg på en FLAK Hoch-bunker med en defekt stål indgangsdør der ikke kunne/blev lukket ordentligt. Flere hundrede personer blev kvalt!

Jeg kan godt se på diverse links af Tårnbunkere, at de har vinduer, men som dem jeg kender til i Berlin, efterkrigstids ombygninger, da man opdageme, at man ikke kunne få sprængt bunkerne væk uden alt for store omnkostninger i den resterende værende bygningsmasse. Så kunne man ligeså godt få det bedste ud af det og få hugget vinduer i for noget lys og luft.

Men skulle jeg tage fejl og at det ER en "Turmbunker", glæder jeg mig til at høre hvor.

Bedste hilsener

Steff

NB: Kender godt "JaFü Dänemark" bunkeren på FSN KAR, anden konstruktion og funktion med stålforstærkede (dengang) skodder.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne



Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak