
P917 tender GB
Hej igen
Et eller andet halter gevaldigt med de referede oplysninger.
Det er jo ganske uden betydning om driftsloko eller ej.
Lige så selvfølgeligt er det at P917 og alle andre dengang driftsklare loko ud fra den terminologi ikke kan være driftsloko og når dampdrift er afskaffet.
Det er da vist blot lidt ordkløveri.Loko ER eller rettere var i driftsmateriellet.
P917 er korrekt overgivet til Museumstog 240472 i forbindelse med S rep.men er ikke udrangeret og dermed stadig i Driftsmaterielfortegnelsen.
Det kunne ikke lade sig gøre i 1972, da der dengang ikke var noget, der hed DSB Museumstog. Det hed DSB. Loko kunne ikke overgives til noget, der ikke eksisterede.DSB Museumstog var ifølge CVR -registret en kortlivet organisatorisk enhed i DSB med egne P-numre fra 2004/2011 (afdelinger i Roskilde, Randers, København og Lunderskov).
Når lokomotivet før da stadig var i Driftsmaterielfortegnelsen, var det som "almindeligt" DSB materiel, ganske rigtigt ikke udrangeret.
Uddybning af DSB Museumstog:
Ovenstående er den selskabs/regnskabsmæssige status i CVR, men DSB Museumstog eksisterede stadig ikke i 1972.
I min øresnegl er jeg blevet informeret om, at DSB Museumstog blev oprettet i november 1976 som en afdeling i DSB og da hed DSB Damplokomotiver (også kaldet "DSB damp"), idet afdelingen kun rådede over damplokomotiver og måtte låne driftsvogne ved udflugtskørsel. Formentlig ved tilførslen af de første drift-museumspersonvogne omkring 1983-85 ændrede afdelingen navn til DSB Museumstog.
Baggrunden for at oprette DSB Museumstog var at projektlederen af klargøringen af DSB damplokomotiver til Jernbanemuseets indvielse i 1975 af daværende maskinchef E. Risbjerg Thomsen - som syntes at kørslen ved indvielsen var gået godt - blev spurgt, om han ville overtage ansvaret for DSBs sidste køreklare damplokomotiver. Det ville han godt. Efter at det var lykkedes at bevare remisen i Roskilde som hjemsted for DSBs sidste køreklare damplokomotiver, oprettedes DSB Museumstog med P.C. Johansen som leder. Så jo, P 917 og andre dengang driftsklare DSB damplokomotiver var driftsloko, beregnet på fremføring af særtog for de af DSB's kunder, der ønskede og ville betale for dette. Dampdriften var kun "afskaffet" fsv. angik plantog.
Dette er årsagen til, at der var både køreklare og ikke-køreklare damplokomotiver optaget i Driftsmaterielfortegnelsen (og i Tom Lauritsens 'lille røde'). DSB P917 m.fl. var ikke museumslokomotiver men driftslokomotiver. Der var fortsat tale om en afdeling i DSB, som skulle organisere kørslen med den del af DSB's materiel, som ikke var udrangeret og overdraget til Jernbanemuseet (der vel at mærke dengang også blot var en afdeling i DSB og ikke udskilt fra virksomheden). Dette er ikke "ordkløveri" men faktuelle oplysninger. Vendingen "ordkløveri" er vist blot en dårlig undskyldning for, at man ikke kender til de faktiske forhold.
--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen
En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.