Avatar

Telegraftråde og blæsevejr - OT om drejeskivetelefoner

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 25/7 2013, 23:05 (3942 dage siden) @ Futfar

I al venskabelighed, vil jeg da gerne vide, om min viden er "helt ude i Gribskov"

Det mener jeg faktisk den er.

Du har fuldstændig ret i at de gamle drejeskivetelefoner virkede ved at et kontaktsæt i drejeskiven blev aktiveret af en kurveskive. Afhængigt af hvor langt du drejede skiven før du gav slip jo flere af disse knopper passerede kontakten og gav de pulser der styrede vælgerne på centralen. De samme pulser kunne laves hvis man trykkede knapperne som røret hvilede i halvt ned og slap.Trykkede man helt ned afbrød man forbindelsen.
På centralen styrede pulserne f.eks. sådan en her:
[image]
Nu sidder der ganske rigtigt ikke sådan nogle fine elektromekaniske dimser i vore dages telefoncentraler, men ikke desto mindre er jeg ret sikker på, at de moderne digitalcentraler understøtter både toneopkald med trykknap telefoner og pulser fra drejeskiver. Ane i kæret har stadig det apparat hun fik da hun fik telefon i 1970 da centralen blev fuldautomatiseret og selv om centralen er skiftet til en digital skal hun stadig kunne bruge sin telefon.
Det omvendte blev også tilfældet. De dygtige telefoningeniører ude u Søborg hos GNT opfandt en såkaldt "Blå boks" (den var i et blåt kabinet) og den gjorde at de gamle analoge centraler pludselig også kunne toneopkald. De danske teleselskaber var hurtige til at købe disse bokse (de kostede en sliki forhold til en ny telefoncentral) og vejen var banet for at GNT kunne sælge de her:
[image]

Nå - telefonens tidlige udvikling hang jo sammen med jernbanen så vi er vel ikke helt off-topic?

Et helt OT PS: Jeg lavede i sin tid et remote kontrol systen til styring af lyd på kollegiekøkkenet med sådan en vælger og en drejeskive. Jeg regnede ud vikunnespare ca. 100m ledning med den løsning. :-)


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

ContecRailDSB MZ1447

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak