VESTJYLLANDS MERGELFORSYNING. Mergellejet i Rindum

af Bent Hansen, fredag 07. juni, 2019, 14:29 (134 dage siden)

I betragtning af mergellejet i Rindums betydning, er det forbavsende så få billeder, der findes fra arbejdet. En del af de få, der eksisterer, er åbenbart havnet hos kulturarvshandlere i stedet for på de lokalhistoriske arkiver.

Men til sagen: Ligger nogen af Jer inde med billeder fra Rindum Mergelleje?
F. eks. motorekperimentlokomotivet fra omkring 1906 bygget af Carl B. Hoffmanns Maskinfabrik i Esbjerg. Lokomotivet startede i 1906 i Blaksmark Mergelleje, men kom efter at være kasseret der nogle år senere til Rindum. Her var man glad for det, mens man i Blaksmark ikke var meget for det og kaldte det Gedebukken. Den encylindrede oliemotor vibrerede så meget, at lokomotivet rystede, så hvis det stod på en vasker, (en dårligt understoppet svelle) og det regnede, kunne lokomotivet finde på at sendt et skvat regnvand, der havde samlet sig under svellen, ud på forbipasserende, navnlig efter en af dem, der ikke syntes om det. Den væsentligste grund til den større succes i Rindum var, at sporet her var sværere end i Blaksmark. Lokomotivet havde 700 mm sporvidde.
F. eks. billeder af dampdriften med de små ex. DSB N-maskiner. Sådanne haves, men originalen var 6 x 9 amatørbilleder, der ikke rigtig tåler skanning.
F. eks. andre billeder fra smalsportiden, end det, Svend Jørgensen i sin tid fandt og offentliggorde i Det røde Jernbaneblad.
F. eks. billeder af læsserampen på Ringkøbing Station, hvor mergelen inden normalsporet etableredes omlæssedes fra smalspor til normalspor.
F. eks. sporplan af Ringkøbing Station med rampen.

Jeg kan oplyse, at gravemaskinen med træhuset, der ses på en nyligt indlæg her på mediet ved åbningen af Klåbygård Mergelleje omkring 1921 sendtes dertil, hvor den gjorde nytte til helt op i min tid, hvor jeg ikke bare nåede at se den, men også at fotografere den.

Både Rindum og de tidlige danske motorlokomotiver har været emner i Tipvognen for år tilbage.

Rindum ses også i Hardsyssels Årbog.

https://dis-danmark.dk/bibliotek/907739.pdf

Jeg arbejder pt. på et indlæg om Rindum Mergelleje til min hjemmeside, men savner fotos til indlægget.

Mvh. BH.

Danske privatbaner

Læs historien om:
Kagerup - Helsinge Banen
ContecRail
ContecRail
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen