traktor 56 og 57

af henning h087 ⌂ @, Ølby, tirsdag 22. januar, 2013, 14:25 (2187 dage siden)

Hej

en efterlysning
der har jo været skrevet meget om olsenbanden - men jeg har aldrig set en tegning af disse to traktorer 56 og 57.
er der nogen her på forummet der evt har en tegning af dem - og som kunne hjælpe mig med en sådan og delagtigøre nogle modelbyggere - som gerne ville bygge en sådan

mvh
henning h087

--
henning orlowicz h087 - h087@hotmail.dk, Rundremisen-forum/Rundremisen-arkiv - Stationsbyen, DMJK, ØSJK + Mjkf-h087

Traktor 56 og 57

af race, tirsdag 22. januar, 2013, 15:50 (2186 dage siden) @ henning h087

Hej Henning

Jeg ved at Kim Møller fra Tikøb Støberi / Tikøb Hobby har Traktor 56 og 57 som byggesæt i skala 1:87 til 485,- kr. pr. stk.

Ligeledes fremstiller Kim Møller færdige modeller af Traktor 56 og 57 i skala 1:32, disse fremstilles kun på bestilling og koster 10.500,- kr. inklusiv lyddekoder og lys.

[image]


Mvh
Arne

traktor 56 og 57, tegninger er på Rigsarkivet.

af Steffen Dresler @, tirsdag 22. januar, 2013, 15:58 (2186 dage siden) @ henning h087

Go´eftermiddag!

Mig bekendt er der ikke udfærdiget tegninger af de to traktorer ved DSB maskinafdeling og således herefter overgivet til Danmarks jernbanemuseum. Derfor kan de således ej heller købes for anvendelse på en offentlig server uden tilladelse.

Men der findes to tegninger ved Rigsarkivet, 0041, Danske Statsbaners Maskinafdeling, Korrespodancesager, Anskaffelser, pakke 6 - 12.
Det drejer sig om tegninger (blå tryk) fra Pedershåb. Men da det er denne fabriks tegninger (mærkede) kan det være der er en restriktion (ej sikker).
Når pakkerne er bestilt går det rimeligt hurtigt, ca. en uge, men man skal selv søge i pakkerne og om muligt affotografere tegningerne på stedet.

Ellers kan man jo rette henvendelse til Claus Frost og hans tegningsarkiv eller muligvis Tikøb, der jo har lavet traktoren i model.
Begge steder skulle der være mulighed for at kunne købe en tegning.
Hvis ikke er der her en mulighed for at tage til Odense og måle traktoren op. Og er man medlem af museumsklubben er der gratis adgang;-) .

traktor 56 og 57, tegninger er på Rigsarkivet.

af henning h087 ⌂ @, Ølby, tirsdag 22. januar, 2013, 17:22 (2186 dage siden) @ Steffen Dresler
redigeret af henning h087, tirsdag 22. januar, 2013, 17:51

:-)
hej
og tak for svar.
Nu skulle den heller ikke på et forum, og egentligt er jeg personlig heller ikke interesseret i den ( så havde jeg nok anskaffet mig den for lang tid siden), dernæst tegner jeg jo selv om ( ved hjælp af hovedtegninger, foto mm og stadig i hånden ) og - gud nåde og trøste mig - er jeg absolut ikke den store fan af olsen filmene ( hver sin smag, heldigvis ) - der var bare nogen der spurgte om jeg havde den - og af ovenstående grunde - ja så har jeg den ikke - så jeg giver svaret videre til mine bekendte
men så noget andet.
der har jo været megen snak om ophavsret mm til tegninger, foto mm - og i sin tid, da jeg "plagede/belejrede" DSBs generaldirektorat og dens forskellige afd. for sporplaner, materieltegninger, bygningstegninger, så fik man dem, efter samtaler/skriverier om hvad man skulle bruge dem til. og jo - man måtte godt offentliggøre dem i jernbanerelaterede sammenhæng, jeg måtte også gerne lave kopi til andre mm. MEN, jeg måtte IKKE sælge dem ( altså tjene penge ) på dem. - og har kun en kort overgang solgt af mine EGNE tegninger, derefter ( siden engang i forrige årtusinde ) har de været gratis - eller nærmere ikke til salg, men nogle forretninger har haft og har stadig tilladelse til det ( jo, hvis nogen henvendte sig, så betalte de omkostningen ved kopiering ( 1-2kr ) + porto
om tiden har ændret sig, eller om de gamle tilladelser stadig gælder, tja - men indtil videre har DSB ikke klaget. Jeg har haft ET tilfælde om offenligørelse af nyere betjeningsvejledninger, MR, IC3, IR4, Øresundstoget mfl, som jeg havde fået fra en DSB ansat. ( de gamle til MH, MY, MO mfl er ok at offentliggøre ) Desværre fik jeg ikke undersøgt, om der var copyright på dem, men da en gjorde mig opmærksom på det, skrev jeg til den pågældende afd for at høre, den sendte den videre til sikkerhedsafd ved DSB - og der har den så ligget siden, jeg har hverken fået lov eller ballade over dem - andet end en forespørgelsel om hvor jeg havde dem fra, men jeg fjernede dem fra forummet hvor de lå, øjeblikkeligt da jeg fik at vide at der var copyright på dem.
Angående mit fotobrug af andre fotografer, har jeg tilladelser fra gammel tid ( før internet ) og de er blevet overholdt, mange af fotograferne er desværre døde, men de arkiver der har arvet, har jeg kontaktet og spurgt, samt enkeltpersoner - og tænk - man overholder de gamle aftaler - ( en klub troede endda så sent som sidste år, at jeg havde rettighed til dem - det er så blevet berettiget - kun brugstilladelse, de har rettighederne ) selvom de var mundtlige og i visse tilfælde skriftlige - men man tror på mit ord, og sjovt nok ser jeg at andre bruger MINE tegninger og foto ( beholder dem endda efter lån - snart 13 år ), uden at have tilladelsen i orden - og IKKE EN kæfter op - was das.
så indtil videre holder jeg mig til mine aftaler - indtil den/de ansvarlige gør indsigelser og ikke en "hr olsen fra langt ude på landet, næsten ved strandkanten" måske endda i vandkanten :-D ;-)

og mig bekendt har jeg forespurgt forskellige om tilladelser om at kunne bruge deres ting, ved mange har jeg fået en generel tilladelse, da man åbentbat stoler at jeg bruger dem fornuftig, og ved andre skal jeg spørge hver gang, og sådan er betingelserne.

det var såmænd det jeg bare lige ville sige i forbindelse med min forspørgelse, da der nu kom noget med offentliggørelse ind i spillet, hvad jeg ikke havde tænkt mig
så - jeg har mange brugstilladelser - men få ophavsrettigheder ( vel kun mine egne tegninger og så lige Peter Koos ZF foto + nogle andre. Og får jeg brug for foto, tegning mm til mine jernbanerelaterede skriverier/fremvisninger/indlæg - ja - så spørger jeg. - og som nævnt her og mange andre steder - ja så får man dem som regel - og DET vil jeg sige stort TAK for her, de hjælpsomme og leveringshjælpsomme ved hvem de er !!!!
bemærk også.
jeg bruger ikke formen fx AK/arkiv h087, men fx AK/omjk eller AKomjk, idet det er fotografen og det sted hvor originalen muligvis kan erhverves fra, der er det væsenlige. jeg har en samling og det kan man se ud fra at det er mit indlæg

mvh
henning h087

ps - der kan og vil forekomme lidt ironi i teksten !! :-) ;-)

--
henning orlowicz h087 - h087@hotmail.dk, Rundremisen-forum/Rundremisen-arkiv - Stationsbyen, DMJK, ØSJK + Mjkf-h087

traktor 56 og 57, tegninger er på Rigsarkivet.

af Steffen Dresler @, tirsdag 22. januar, 2013, 17:52 (2186 dage siden) @ henning h087
redigeret af Steffen Dresler, tirsdag 22. januar, 2013, 18:09

Kære HO

Jeg gjorde såmen bare opmærksomt på hvad der står på den omtalte tegning m.h.t. offentliggørelse og at man - hvis man skal have et billede/tegning på et museum, normalt betaler for billedet til et specielt formål. Det være sig en udgivelse eller lignende. Anden anvendelse må man ikke bruge billedet/tegningen til, for man har ikke købt billedet/tegningen, men brugen af det til et specielt formål. Og prisen på et billede/tegning ligger normalt på omkring 400.- til 600,- kr.
Må lige sige, at man betaler ikke for billedet, men for den arbejdstid, det tager for en medarbejder samt det økonomiske udlæg museet må have til en kopieringsanstalt mv. samt så selvfølgelig porto.
Dette gælder i hvert tilfælde på statens museer og samlinger samt DJM samt sikkert andre. Hos nogle egnsarkiver kan man være heldig at få et billede (scan) foræret, men mod visse regler der skal overholdes, bl.a. m.h.t. viderepublisering.
Jeg kan fortælle, at "jernbaneforlagene" har store udgifter i.f.m. billeder, hvis de ikke selv lige har dem i deres arkiver og en aftale med "ejer".
Det var faktisk hvad jeg skrev og ikke andet.
Hvilke aftaler du har og på hvilket niveau de er truffet kender jeg jo ikke noget til. Det er jo dit ansvar.

Fortsat - forhåbentlig - god aften til alle!

Steffen

NB: Når DET så er skrevet, er MANGE arkivalier i sin tid kommet i fremmede hænder af sikkert "velmenende" medarbejdere, der selv påtog sig rollen som uddannet arkivar med hensyn til egen fordeling af gamle sager og arkiver. Og DERFOR er mange arkivalier blevet reddet, der ellers være blevet brændt, da det gik "hedest til".

traktor 56 og 57, tegninger er på Rigsarkivet.

af henning h087 ⌂ @, Ølby, tirsdag 22. januar, 2013, 18:23 (2186 dage siden) @ Steffen Dresler
redigeret af henning h087, tirsdag 22. januar, 2013, 18:41

Hej Ole og Steffen

først tak til Ole, men pt har jeg ikke mine DRM ved hånden.

og til steffen, det var heller ikke dig jeg var/er ude efter, men mere noget generelt. Rigtig at forlagene betaler for fotobrug mm, idet det jo er kommercielt brug, selvom jeg absolut ikke tror på at der er ret mange ( hvis nogen ) penge at tjene. ( Men jeg har fået fortalt af en afdød fotograf at nogen forlag på et møde havde forslået at diverse jernbanefotografer ikke skulle sælge ud af deres foto, fordi man måske engang i tiden skulle lave en bog, hvortil den fotografen havde sagt - og hvad så hvis en modelbygger stod og skulle bruge det til at bygge en model !!?? - så nul tilsagn fra hans og fleres side ) - men kan fortælle at jeg ved Guldbæk engang, da jeg var igang med at tegne små postvogne - at han gerne så at jeg holdt fotoerne af hans postvogne tilbage et stykke tid, idet der var en der var ved at skrive om sådanne nogle - og selvfølgelig overholdt man da det )
og hvis jeg kopierede en hel bog og lagde den på nettet, ja så kan jeg se fornuften. men at jeg evt til en tegning bruger en ikke så god kopi af et billede eller et uddrag af teksten fra bogen - så ser jeg ikke den store fare, og selvfølgelig kreditere fotgraf, forfatter, bog, forlag, men ved godt at der er en gråzone ( det er her vel at der nogen gange gås i for små sko - men det er en gråzone. Dernæst er der det kommecielle og non-kommerecielt brug af foto. lagt ud på arkiverne, fx det kongelige - jeg havde en lang samtale med dem omkring dette emne i forbindelse med Balslev foto, hvor jeg fik en forespørgele om tilladelse fra en på et forum, som så ikke lå ved dem, - de lå stadig ved enken, og der/samt forlag har jeg tilladelse fra til at offentligøre og vidregive dem. Ved enken mundtlig og ved forlaget skriftlig. (og enken er en bestemt dame ( først troede hun jeg var telefonsælger ) men da jeg fik forklaret mig om hvorfor, var hendes kommentar "sikken en idiot" og gav mig tilladelsen, tja - sådan kan det gå. ( skal så lige gøre opmærksom at jeg ved hvem forespørgeren er, og han er en venlig herre - der nok bare har spurgt om jeg nu havde sikret mig tilladelsen )
men tilbage til det kongelige, jeg må godt bruge foto fra deres hjemmeside, når der krediteres og det er der ingen betalling for - non-kommercielt brug, men straks noget andet når du skal have et foto i hånden du skal bruge - men så er det også fotoafdelingen, man skal have fat i, og sådan har mange af de arkiver jeg har talt med forklaret det.
og så må man finde sig i billedopløsningen der er på det elektroniske fotografi.
og så lige, jeg har før diverse forlag, blade mm eksisterede, fået mange af disse tegninger og foto, samt lov til at bruge dem, - ryger den bort fordi de er opstået ???, se her er jeg også i tvivl, altså jeg må ikke bruge et AK foto jeg i sin tid selv fremkaldte og fik tilladelse til at bruge, fordi et forlag, blad bringer det 30 år senere ???
og hvad så med forskellige modeljernbaneklubbers tegningsarkiver, de har jo en brugertilladelse mm, og hvad så hvis mine tegninger og foto indgår i dette arkiv - tja - spørgsmålene er mange - og i mange tilfælde nok umulige at besvare retfærdigt,

mvh
henning h087

--
henning orlowicz h087 - h087@hotmail.dk, Rundremisen-forum/Rundremisen-arkiv - Stationsbyen, DMJK, ØSJK + Mjkf-h087

Traktor 56 og 57 - DSB DRM + 2 fotos

af Niels Munch @, tirsdag 22. januar, 2013, 20:07 (2186 dage siden) @ henning h087

Hej Henning,

Jeg har ytret mig om ophavsret (især til fotos) på begge fora, også her på det sidste, og skal ikke kommentere indlæggene ovenfor. Du må derfor nøjes med:

[image]
DSB Traktor 57, "DSB-dagene" Cvk 21.10.1976 (nm).

[image]
DSB Traktor 56 - 57 (DSB DRM, arkiv nm).


[image]
DSB Traktor 57, DJM 28.08.2010 (nm).

Håber, det er OK?

M.v.h.
Niels

Traktor 56 og 57 - DSB DRM + 2 fotos

af Jens MO-Møller, tirsdag 22. januar, 2013, 20:55 (2186 dage siden) @ Niels Munch

Måske et lidt naivt spørgsmål, men hvad er den store røde bygning i baggrunden?

Venlig hilsen
Jens Møller

Traktor 56 og 57 - DSB DRM + 2 fotos

af ojk37, tirsdag 22. januar, 2013, 21:56 (2186 dage siden) @ Jens MO-Møller

Margarinefabrikken Otto Mønsted i Vasbygade.
Ole-Jørn

Traktor 56 og 57 - DSB DRM + 2 fotos

af henning h087 ⌂ @, Ølby, tirsdag 22. januar, 2013, 23:01 (2186 dage siden) @ Niels Munch

Hej Niels

absolut og takker mange gange
og helt ok at du ikke kommenterer.:-)

jeg respektere fuldt ud copyrighten og mener også at der skal spørges først og gives tilladelse - selvom de er fra før halvfjerds, og så huske krediteringer - og mener at jeg overholder den, men mere en generel forklaring om hvordan jeg ser på den. Jeg synes mange gange, når debatten har været oppe, og hvori som regel jeg ikke har deltaget, at jeg har været i tvivl, at nogen udlægger loven med de strengeste briller og andre med mere nuancerede briller - og så nogen med solbriller. Det kan give megen tvivl, og selv jurister, arkiver mm ser åbenbart forskelligt på det. Jvnf non - kommecielt og kommecielt brug - og derfor har jeg spurgt mig for om hvordan, og når nu arkivet siger at de ser sådan på det og det er ok - så må det vel være ok - og ikke hvad en anden uden for arkivet mener.
en anden ting, medarbejdere der har overladt mig materiale, jo det er sket, men meget er kommet fra via generaldirtoratet og lederen/medarbejderen i de forskellige afdelinger jeg er stillet om til, også igennem stationsforstandere, jeg har spurgt om materiale og tilladelse, de må da have kompetance til det. og måske var tiden anderledes dengang - hvorimod at jeg synes idag, kan man rende fra herodes til pilatus, uden at få andet svar end at det kan man ikke se noget proplem i. og ok det er ikke en tilladelse, men når nu dårligt nok DSB medarbejdere ikke ved hvor man skal henvende sig - hvad så ?
og så lige: jeg kan skrive til pentagon og få ( imod et mindre gebyr ) opskriften og tegninger på en atombombe og Oak Ridge anlægget ( har dog ikke gjort det - da det ikke har noget med tog at gøre og uran er en grim ting ( har arbejdet på Barsebäck og Ringhals - og et meget grimt uranlastskib i en norsk fjord )) - så hvad hemmeligt er der ved en sporplan af en forlængst nedlagt eller ombygget til ukendelighed station - selv på baneDK og andre officielle sider kan man gå ind og få nutidige skematiske sportegninger.

mvh
henning h087

--
henning orlowicz h087 - h087@hotmail.dk, Rundremisen-forum/Rundremisen-arkiv - Stationsbyen, DMJK, ØSJK + Mjkf-h087

Traktor 56 og 57 - DJM + 2 fotos

af Niels Munch @, fredag 10. juni, 2016, 19:45 (951 dage siden) @ Niels Munch

Apropos Traktor 57, så lader DJM i sommer traktoren indgå i en lille Olsen-Bande udstilling "Den orange traktor og Olsen-banden" med plancher og videofilm:

[image]DJM 08.06.2016 (nm). Klik på billedet og læs teksten om Traktor 57.

[image]DJM 08.06.2016 (nm).


M.v.h.
Niels

traktor 56 og 57, tegninger er på Rigsarkivet.

af UTJ, tirsdag 22. januar, 2013, 22:22 (2186 dage siden) @ Steffen Dresler

Det drejer sig om tegninger (blå tryk) fra Pedershåb. Men da det er denne fabriks tegninger (mærkede) kan det være der er en restriktion (ej sikker).

Det skal man ikke hænge sig i, altså evt mærkning. Der gælder de sædvanlige 50 år uanset mærkning mht offentliggørelse og i dette tilfælde fra tegningens tilblivelse.

traktor 56 og 57

af Ole M. Nielsen ⌂ @, tirsdag 22. januar, 2013, 17:39 (2186 dage siden) @ henning h087

Hej

en efterlysning
der har jo været skrevet meget om olsenbanden - men jeg har aldrig set en tegning af disse to traktorer 56 og 57.
er der nogen her på forummet der evt har en tegning af dem - og som kunne hjælpe mig med en sådan og delagtigøre nogle modelbyggere - som gerne ville bygge en sådan

mvh
henning h087

Hej Henning.

Der er en tegning i DSB DRM I 1941, side 26a-III.

--
Ole M. Nielsen
www.godsvogne.dk


Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908
I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.


 Læs artiklen 
ContecRail
Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.
Mail til Jernbanen.dk


Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen