Vedrørende Georg Schmidts efterladte arkivalier.

af Steffen Dresler, 5/4 2024, 12:57 (24 dage siden)

Vedrørende Georg Schmidts efterladte arkivalier.

Det er velkendt, at desværre nu afdøde Georg Schmidt efterlod sig en stor samling af jernbanehistoriske dokumenter og arkivalier. Ved hjælp af alle disse dokumenter, skrev Georg Schmidt selv små artikler, kom med bemærkninger eller kommentarer som svar på mange jernbanehistoriske spørgsmål eller måske mest, hjalp andre med kildematerialer i forbindelse med deres udgivelser. Yderligere havde Georg Schmidt selv fotograferet og samlet jernbanebilleder, som han flittigt viste på jernbanesider eller gav til andres udgivelser.

Alle disse arkivalier havde Georg Schmidt samlet og/eller fået foræret gennem sit arbejde ved banerne, da mange dokumenter, bøger og hæfter mv., alligevel stod for kassation. Det, der så manglede, blev affotograferet på diverse offentlige arkiver. Georg Schmidt var i en periode storbruger af bl.a. Rigsarkivet, hvorfor de originale dokumenter kan findes i de officielle arkiver.

Efter ønske fra Georg Schmidts familie, har nogle få af Georgs Schmidts nære venner og tidligere jernbanekollegaer, gennemset arkivalierne, fordelt det blandt jernbanehistorikere og jernbaneforfattere og nok ikke mindst, gjort klar til destruktion af store mængder af kopier, der ikke skønnes at have jernbanemæssig historisk værdi eller findes i original på arkiverne. Mest synligt bliver dog, at alle billederne er givet til ”Banebasen” for scanning og senere udlægning på dette elektroniske medie med de regler og bestemmelser, der er herfor i dette arkiv.
Der er således taget bedste hånd om arkivalierne, således at de som før, vil kunne blive anvendt til det, der var Georg Schmidts ønske, det jernbanehistoriske.

Det skal bemærkes, at til hvem eller hvor de resterende dele af arkivalierne er fordelt, er en privatsag mellem Georgs Schmidts efterladte og modtagerne. Men de er bevarede og vil blive anvendt.

For en ordens skyld skal jeg bemærke, at jeg ikke selv er en af de personer, her efter eget valg, der er blevet tilgodeset med arkivalier fra Georg Schmidts bo. Jeg er her blot - med glæde - budbringeren. Sluttelig er jeg heller ikke viderebringer af yderligere vedr. Georg Schmidts efterladte arkivalier.

På vegne af og med tilladelse fra Georgs Schmidts nære tidligere kollegaer

Steffen Dresler

Vedrørende Georg Schmidts efterladte arkivalier.

af Steen Larsen, Søborg DK, 5/4 2024, 22:02 (24 dage siden) @ Steffen Dresler

Jeg har lagt mærke til at der gennem de seneste uger på Facebook udbydes
til salg hvad der ligner originale tegninger over danske stationers sporplaner.
Er de mon fra Georgs samling?
Jeg ville mene at den slags hører hjemme på Jernbanemuseet.
Mvh Steen

Vedrørende Georg Schmidts efterladte arkivalier.

af Bjarne Knudsen @, 6/4 2024, 08:02 (23 dage siden) @ Steen Larsen

Det kan jeg så sige at det ikke er.
Kommer ikke fra Georgs samling.
Arkivet er fordelt som det er. Med eller uden restriktioner.
Fordeling og bevaring bliver der ikke lavet om på.
Der er delte meninger om hvor ting skal bevares og ikke men i denne omgang blev det generelt ikke til museerne og det der være mange grunde til bl a opbevaring og tilgængelige.

Hilsen
Bjarne Knudsen

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak