Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Julius Dorpmüller (Generelt)

af Steff, 5/7 2015, 18:10 (3218 dage siden) @ Jakob

Tja, hvorfor skal man mindes en tidligere tysk Trafikminister og chef for de tyske Rigsbaner? Var emnet nu ikke kommet op her på siden, var der jo nok ikke sket noget ved det.
MEN, når det nu er skrevet og der spørges til hvorfor, ville mange jernbanetekniske frembringelser, f.eks. standarddamp- og elektriske lokomotiver, motorvogne og motorvognssæt mv., ikke have været udviklet og sat i produktion og som i samtiden herhjemme lagde grunden til bl.a. DSB egen (og Frichs og Scandia) udvikling i 1930´erne. Her tænkes på hele den indflydelse, som den tyske jernbanekunnen medførte på næsten alle områder i Danmark. Det være sig fra lokomotivbygning af de store danske damplokomotiver, over bygningen og indførelsen af S-tog, lyntogene etc. og til tekniske installationer.
Selvfølgelig var det ikke Dorpmüllers egne opfindelser, men at han som øverste chef for Rigsbanerne forstod (var uddannet ingeniør) og opmuntrede sine undergivne, som bl.a. Richard Poul Wagner med mange hundrede flere, de talrige Hovedudviklingsafdelinger, lokomotiv- og vognfabrikkerne, til at udvikle, forny og ”tænke ud af boksen” og ikke være konservativ.
Selvfølgelig skete der også store udviklinger i England og Frankrig, men da Danmark (DSB) orienterede sig næsten 100% mod Tyskland og de tyske rigsbaner, var det primært de nye tyske frembringelser, som DSB anvendte i egen tilgang til at forny DSB.
Derfor har Dorpmüller implicit haft indflydelse på dansk jernbane- og trafikpolitik, måske mere end den danske nationalforståelse ville indrømme i 1930´erne og ikke mindst efter 1945.
Og så kan man jo altid i mangel på noget negativt søge at finde ting og hændelser under krigen og med bagklogskabens evindelige lys spørge hvorfor dit og hvorfor dat, som man jo på ”fineste måde” herhjemme gjorde med den siddende Generaldirektør for DSB. Men det er jo en anden historie.
Det var den absolut korte version og ønsker man at vide mere, er det altså i gang med internet og dets henvisninger til litteraturen.

Med venlig hilsen
Steffen Dresler


NB: Ja, heldigvis kan og bliver Wiki rettet, men det kræver jo, at vi brugere gør redaktionen opmærksom på dette. Og hatten af for det arbejde de gør:-)

--
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak