Avatar

Privatbanerutebiler - Nordsjælland (2 fotos + snak og erata)

af Michael Deichmann ⌂, Gribskov kommune, 23/11 2012, 19:11 (4174 dage siden) @ Niels Munch

[image]
HFHJ Scania Vabis B51-53V/Tibberup, reg.nr. BV 80.506, Frederiksværk 12.02.1967 (foto: JB-P, arkiv: nm).

Den der vender "rumpen" til er den type GDS bus, som jeg husker fra da vi flyttede til Rågeleje i 1968 og jeg gik i skole i Helsinge. Senere, da jeg gik på Gymnasiet i Hillerød var det sådan en bus der holdt og ventede på Helsinge Station når toget fra Hillerød ankom.
De blev vist aldrig malede HT/KS gule. Jeg husker stadig første gang jeg mødte sådan en HT gul bus på landevejen. Det var grænseoverskridende :-)

[image]
Rutebilstationen i Hillerød (Det kongelige Bibliotek, Id: turck_58851.tif, fotograf: Türck, Sven (1897-1954)).
Klik på foto for højere opløsning.

Ak ja - her ligger idag et P-hus og bagsiden af "Gallerierne" - et Shoppingcenter.
Bag ved halvtaget som busserne holder under ses en cykelog knallertforretning. Der tegnede jeg foirsikring til min Puch MS50 knallert, som var samlet af flere og suppleret med nye dele. Min farfar boede i ejendommen overfor. Hele dette område eksisterer ikke mere i denne form.

Emnet her giver mig anledning til at viderebringe en rettelse til Ole-Chr. M Plum og Lars Viinholt-Nielsens flotte bog om Gribskovbanen:
På side 141 øverst er et billede af en GDS bus som angiveligt skulle holde ved Telefonhusene/Udsholt Kiosk.
Det er ikke ved Udsholt kiosk, som var en købmandsbutik ved krydset Udsholtvej-Udsholt Strandvej-Argusvej. Idag er der ejendomsmæglerforretning i bygningen.
Næ - billedet er taget i Rågeleje her:
[image]
Rågeleje Kro ligger lige til højre for -ja - idag er det jo blevet til Timeshare lejligheder (Rågeleje Klit). Kiosken på billedet i bogen ligger under pavilionnen på nutidsbilledet. Det var Henrik Jacobsen der havde kiosken og store dele af den lå inde i bakken bag kiosken. Henrik var bror til Axel Jacobsen, som senere grundlagde Restaurant Søstjernen i Rågeleje. Deres far Johan Jacobsen købte kroen i 1928, men døde få år efter, hvorefter deres mor,Marie Jacobsen drev kroen videre i mange år.
(Læs mere her)
Henrik bevægede sig ikke meget uden for kiosken og for os børn var han lidt dæmonisk. Han blev tromlestor og dårligt gående hvilket blot gjorde det hele værre. Han har formentlig haft sukkersyge som ikke er passet og en morgen åbnede kiosken ikke - Henrik blev fundet død inde i hulen bag ved kiosken. Trist skæbne.
Nå - men billedet er altså en GDS bus der holder på P-pladsen bag ved Rågeleje Kro.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak