Søndagspigen - Østerport og historien om pigen (del 1)

af Lars B. Christensen, København, 1/3 2017, 23:31 (2616 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Hej Morten og alle andre,

Billedet er taget på Østerport Station, og jeg har faktisk også fundet historien om den kvindelige trafikassistent på billedet. Efter at have set billedet her på forum, slog det mig, at det billede havde jeg da set før…

Så nu får I lige den lange fortælling. Den er så lang, at jeg har været nødt til at dele den op i to indlæg :-) Her er del 1 og del 2 følger bagefter...

En sommerdag for en 4-5 år siden var jeg i Hadsten, hvor jeg talte med en kvinde som var godt oppe i årene og tæt på de 100 år. Hun var i midten af 1930erne blevet ansat ved DSB som trafikelev, og jeg havde kontaktet hende for at få hende til at fortælle om sit liv og sine oplevelser ved DSB. Det hele skulle bruges til en artikel (som er færdig, og nok kommer på tryk en dag. Men det er en anden historie). Ellen, som hun hed, fandt på et tidspunkt et ældre udklipsalbum frem, og mens hun forsvandt ud i køkkenet for at hente mere kaffe og brød, fik jeg lov til at bladre i albummet og affotografere det.

Det var et blandet album med fotos og avisudklip. Hun hævdede selv, at hun ikke var gået så meget op i kvindesagen og ligestillingskampen, men i albummet var alligevel en del udklip om andre kvindelige DSB-ansatte. Et af udklippene var fra Socialdemokraten søndag den 21. januar 1951, og ved siden af artiklen var dette billede:

[image]

Artiklen er sådan set ret interessant, så nu får I den i den fulde længde. Jeg har renskrevet teksten, da affotograferingen desværre er lidt uskarp:

En pige, som er kommet i sit S

Østerports charmerende kvindelige ,,stationsforstander” fortæller om sit arbejde på den travle station.

I DSB´s nydelige billed-nytårshæfte med mange motiver fra etatens arbejdsfelter, var der et billede, der særligt tiltrak sig opmærksomhed. Det ses ved disse linjer [billedet, LC bem.], og i hæftet stod følgende tekst: ,,Den fungerende på perronen tænder grønt lys som afgangsordre til toget”. Der var intet nærmere om navn og adresse. Men gennem generaldirektoratet fik vi oplyst, at den unge dame var trafikassistent frk. Lilly Knudsen, tjenstgørende på Østerport Station. Så tog vi Østerport i telefonen:

- Er trafikassistent frk. Lilly Knudsen til stede?

En jernbanemand svarer: Hun er ikke tjenstgørende i dag, hvad vil De hende i grunden?

- Det drejer sig om en samtale til en artikel om kvindelige trafikassistenter i DSB.

- Nåh, for resten er Knudsen hendes pigenavn, hun er gift Bjerborg, og det er hendes mand, De taler med. Min kone kommer her i morgen!

Altså ventede vi til ,,i morgen” og traf da i ”Den fungerende”s kontor på perronen på Østerport trafikassistent fru Lilly Bjerborg.

Traf er nu næsten så meget sagt, for i løbet af tyve minutter var fruen ud og ind ad døren en halv snes gange for at afsende tog, samtidig med at hun førte flere telefonsamtaler, dirigerede lokomotivfører ud til et godstog og gennem højtaleranlægget adviserede togpersonale ude på terrænet.

Artiklen fortsætter i del 2

Lars


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Sorøkatastrofen

Sorøkatastrofen. Pris 225 kr.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak