Søby Brunkulsstation (+2 fotos)

af Georg Schmidt, 21/4 2018, 20:49 (2197 dage siden) @ Steffen Vester
redigeret af Georg Schmidt, 21/4 2018, 21:29

Lidt om brunkulstrafikken omkring Herning 1945.
[image]
Uddrag af Hernings personaletur 48 1945 med 12 sæt lokopersonale. Turen var udvidet meget i løbet af krigen. Herningfolkene kørte mange brunkulstog og arbejdertog i Herningområdet med D-maskiner fra 34. tur i Aarhus. Herning havde kun 2 F-maskiner stationeret, men ellers kom maskinerne fra Struer, Brande og Aarhus som man så kørte med. Trafikken er tydeligvis rettet mod Herning. Brande leverede "rangermaskiner" af litra D og G til rangering i brunkulslejerne. Brande havde også en O-maskine nr 312, som i sin tid var blevet overkomplet i Thisted i forbindelse med Oddesundbroen. Efter ophold i Struer og Glyngøre var 312 kommet til Brande i 1943 og blev efter hvad den udmærkede beretning i "De Sorte Tog" mest brugt til hjælpetoget, der rykkede ud til de mange afsporinger i lejerne.
Der var travlhed i 1945 både i Søby og Troldhede. TKVJ havde lånt 2 G-maskiner formentlig til brunkulskørsel og HV 1 D-maskine.

Med hensyn til forkortelser regner jeg med at forkortelsen Sy er sporskiftet i km 55,2 og Syb er "kontoret"på Søby Brunkul Station.

Egentlig brunkulskørsel i særlige tog ser man ikke rigtigt i turene hos DSB før selvfølgelig senere, så mon ikke brunkulsvognene er fordelt i de mange plangodstog man havde på den tid. Særtogene tillyst af 9. tafiksektion Herning kendes ved numre 9000 højere end stamnumrene. Mange af særtogene er sikkert arbejdertog.

[image]
Makinløb for D maskinerne tur 34, planerne kunne holde ca. 1 måned på den tid.

[image]

M v h
Georg


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak