Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

skinnebusdriften på HFHJ - nu med egerhjul

af UTJ, 28/2 2011, 06:06 (4808 dage siden) @ Flemming

Det undrer mig en del at der på så nye vogne (HD og IA) som de var i 1952 har været monteret egerhjul. Det kan selvfølgelig have været en portion nye hjul der uvist af hvilken grund, har været lavet som egerhjul - men det kunne måske også være en beholdning af ubrugte / renoverede egerhjul man har ønsket at få brugt / afviklet.

Hjul af type 6n er brugt siden 1915 og på vogne bygget helt til 1950. En egerhjulleverance er sikkert efterhånden spredt på mange vogntyper. Det er dog kun i forbindelse med den danske udgave af DWV-akselkassen (også kaldt svensk akselkasse, for svenskerne kopierede også den tyske) og ikke i forbindelse med de selvsmørende akselkasser af Isothermostypen, som betjente sig af de samme type hjul, men skulle have vinger skruet ind i enden af akselsølen, af hensyn til den selvsmørende effekt.

PS Belgierne brugte egerhjul på moderne UIC godsvogne langt op i 1990érne

Ja, men så er vi ved hjul af type 26 og lignende. Og som OMN skriver så kunne en Gs godt komme forbi et belgisk værksted og vupti have et egerhjulsæt i stedet - sikkert ikke noget der har huet ingeniørerne i Maskinafdelingen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak