Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

oprangeringer Lygten station-lille værløse 1948-1955

af Flemming Jakielski, Rødovre, 3/5 2011, 09:15 (4745 dage siden) @ Niels Munch

Du skriver perioden 1948 - 1955 og netop lige i den periode er der ikke meget litra Mo!
Ca. 1948 - 1949/50 gamle KSB (omlitreret til DSB litrering) vogne OG DSB litra CR vogne ofte i en skøn sammenblanding!! Se bl.a. billeder i Danckers bog "Damptog gennem Danmark" siderne 17 - 18.
Derefter næsten "rene" tog med CR og litra O indtil ca. 1954/55.Efter spormoderniseringen bliver det FØRST standardstammer med litra Mo-CR-CRS
Godstog har været kørt med normalt litra D, enkelte litra C og senere en MO en en G-vogn eller to. Til slut ofte en traktor.

Det var stort set kun Mo vogne, der optrådte på banen. Godstog med damp var der meget få af. (stort set ingen). Mo var alligevel til rådighed på Nøl. Hvad der var mere bemærkelsesværdigt var, at man med personvogne og styrevogne kørte næsten som på KSB. En par af CRS vognene vendte mod Farum og et par vendte mod Nøl. Det var fordi der ikke var dåser til styrekabler i fronten på CRS. Det var jo nemmest at sætte to stammer sammen til et myldretidstog, men der var altså en teknisk begrænsning ved sammenkobling. De sidste CRS udgik i 1964-65 og var da kun sporadisk i drift på Farum banen.
Det eneste rigtig store persontog på banen afgik fra Nøl kl.16.40 og bestod man-fre af Mo-Cll-Cll-Mo-Cll-Cls. Nordligste Mo og to Cll blev koblet af i Farum. De to Cll brugtes næste morgen enkeltvis i to tog mod Nøl. Mo blev brugt til gods i Farum-Værløse og navnlig i Buddinge. Senere på aftenen gik den bagpå ( uden godsvogne) i tog til Nøl og var så som regel i Buddinge over midnat for at hente den stamme, der var bygget op tidligere på aftenen. Nogen gang i forspand med en anden Mo.

Alt dette var i slutningen af 60'erne. I begyndelsen af 60'erne var der lidt mere godtogskørsel midt på dagen. Men dengang kunne der også krydses i Vangede. De normale krydsninger var i Buddinge og Hareskov (kun ved halvtimesdrift) de sidste mange år. De sidste år var det en MH fra Østerport, der kørte til Buddinge om natten. Alt andet gods var da en saga blot.

V.H.

Flemming J


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak