Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Regionen vil ikke have DSB tilbage til Frederikshavn (Generelt)

af andersj, Aalborg, 23/9 2020, 23:53 (1272 dage siden)

DSB har meldt ud at de er klar til igen at hjemtage de 12 daglige afgange mellem Aalborg og Frederikshavn, hvoraf de 10 har fortsat videre til/fra Aarhus og København, fra december 2021. Afgangene har Nordjyske Jernbaner kørt som underleverandør siden ETCS blev ibrugtaget mellem Lindholm og Frederikshavn i oktober 2018.

Nu vil Region Nordjylland desværre nægte DSB at vende tilbage, og dermed vil det sandsynligvis permanent være slut med fjerntog nord for Lindholm. I det oprindelige oplæg var det ellers meningen at lyntogene skulle køre i deres eget løb, udover de to regionaltog i timen. Altså fem tog i timen Lindholm-Hjørring - to den ene vej og tre den anden.

Følgende er fra dagsordenen for møde i "Udvalg for Regional Udvikling" (afvikling?) den 30. september i Region Nordjylland.

Region Nordjylland fik i 2018 overdraget Regionaltogsdriften som en tidsbegrænset administrationsaftale. Aftalen løber som udgangspunkt frem til december 2021 og en forlængelse skal bekræftes senest 1. oktober 2020. Samtidig kører vi fjerntogstrafikken som underleverandør til DSB, da DSB ikke har haft materiel til rådighed, som kan køre med det nyt signalsystem. Aftalen løber frem til, at DSB igen har tilstrækkeligt materiel til rådighed, hvilket forventeligt er december 2021.

Ved at have togdriften samlet har det været muligt at optimere køreplanlægningen og dermed skabe sammenhængende togrejser fra hhv. Skagen og Hirtshals til Aalborg, halvtimesdrift og en god sammenhæng til buskørslen. Der er registreret en vækst i antallet af togpassagerer, ligesom rettidigheden og kundetilfredsheden på de nordjyske baner er høj.

Regionsrådsformand Ulla Astman har haft korrespondance med Transportministeren om en forlængelse af aftalen om regional togdrift samt en overtagelse af fjerntogskørslen frem til 2030, hvor statens trafikplan har peget på, at jernbanen til Frederikshavn kan blive elektrificeret. Transportministeren ser positivt på, at Region Nordjylland overtager al togkørsel i Vendsyssel.

Administrationen i Regionen, Nordjyllands Trafikselskab og Nordjyske Jernbaner er i dialog med administrationen i Transportministeriet med henblik på at få en ny aftale på plads, der inkluderer både regionaltog mellem Skørping og Frederikshavn samt al togdrift i Vendsyssel. Aftalen ventes også at inkludere en hensigtserklæring om at forlænge togdriften til Hobro, når det bliver teknisk muligt.

Administrationen vil på mødet orientere Udvalg for Regional Udvikling om seneste nyt fra dialogen med Transportministeriet.

--
Mvh Anders


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak