Avatar

Gangbro ved Tobberup nord for Hobro skal nedrives (Generelt)

af Thomas Boberg Nielsen ⌂ @, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, fredag 23. december, 2011, 18:36 (2711 dage siden)
redigeret af Thomas Boberg Nielsen, fredag 23. december, 2011, 19:01

Landsbyen Tobberup nord for Hobro er nok mest kendt for schallburgtagen af tog 25 den 8. oktober 1944 - en afskyelig handling, som den lille landsby har måttet lægge navn til lige siden.

Landsbyen ligger ved km 201,6, hvilket er 2.600 meter nord for Hobros stationsbygning og den korte afstand til Hobro betød, at her aldrig har været så meget som et trinbræt.

I perioden 1893-1966 havde Tobberup også "glæde" af Himmerlandsbanerne, der passerede landsbyens nordvestlige del og som kastede en vogterhus af sig.

Tobberups placering kan ses her. Tidligere stavedes landsbyens navn "Tovrup".

På et tidspunkt - sandsynligvis i forbindelse med anlægget af 2. sporet i 1947 - nedlægges overkørslen i byen og erstattes af en gangbro. Denne "handling" rummer sandsynligvis en større samling sagsakter, idet det på dette tidspunkt hører til sjældenhederne, at en overkørsel erstattes af en gangbro. Gangbroen i Tobberup bærer ikke noget synligt årstal.

Landsbyens adgang til landevejen Aalborg-Hobro skete tidligere via overkørslen, der erstattedes af gangbroen samt en parallelvej fra landsbyen til landevejen løbende langs banen nord for denne.

Gangbroen tjener ikke rigtigt noget formål mere, idet den sådan set forbinder "ingenting" med "ingenting" jf. her. Banedanmark anfører, at gangbroen kun benyttes af ca. fem personer pr. halvår. Og når man går lidt rundt i området, kan man tydeligt se, at især stien syd for gangbroen, er nærmest urørt af menneskehånd (læs: -fod).

At gangbroen i det hele taget blev opført, bunder sandsynligvis i juridiske spidsfindigheder, idet man ved at studere kortmaterialet hurtigt vil kunne konkludere, at det er meget gårde, der har haft glæde af gangbroen. Men det kan også have spillet ind, at oversigtsforholdene på stedet er meget ringe, idet banen kurver både mod nørdøst og mod sydvest, hvilket har gjort en drejekorsløsning betænkelig.

Men nu bliver broen altså revet ned. Flere fotos kan ses her: www.randers-aalborg.dk/home/km-201-6-tobberup

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

[image]

[image]

Tobberup. Gangbro ved. km 201,6. 23. december 2011. Fotograf: Thomas Boberg Nielsen.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kommentarer, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2019 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen