Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Railjet og smuldret aftaler. (Trafikpolitik)

af Woodi, 3/5 2012, 12:01 (4388 dage siden) @ steenth

Der er mange årsager og lige så mange forskelle på, hvorfor man vælger vogne vs togsæt og økonomi er også en naturlig del af denne overvejelse.

Vogne koster omkring 10-12 millioner og lokomotiver koster omkring 35-40 millioner og et gennemsnitligt togsæt til regionaldrift (4 enheder) koster omkring 65-70 millioner, så det er ikke der skoen klemmer, det er +- x-xx millioner.

Men tager man f.eks en Railjet (7 enheder) til omkring 100 millioner + et lokomotiv som f.eks Tyrus til 60 millioner og holder den op mod en ICE (7 enheder) til omkring 205 millioner, så er der klart en forskel på prisen.

Disse to sæt er så dermed økonomisk forskellige, hvorimod der komfortmæssigt ikke er den store forskel på dem, kun at man slipper for motor støj i Railjet.

Accelerations mæssig vinder ICE en lille smule, da vægten og trækkraften er fordelt jævnt over hele sættet.
Topfart mæssig er der ingen forskel, og dog.. husk lige på at TGV har rekorden med 574,8 og det er med et lokomotiv i begge ender.

"The real battle" er mere hvor driften er hensigstsmæssigt økonomisk.
En vogn vejer gennemsnitligt mere end en enhed i et togsæt, da togsæt typisk deler boggier imellem enhederne og dermed mindre materiel, at slæbe rundt på.

Så hvis vi skal kikke på det passagermæssigt, er der ikke den store forskel på om man kører en Railjet, TGV eller en ICE mellem København og Århus, men kikker vi på Danmarks kortet, så vil Railjetten vinde over de andre, da den er billigere i anskaffelsen og at man kan udveksle lokomotivet i Fredericia og dermed forsat kan sende de rejsende videre i det samme tog, (da der mangler el-ledninger endnu).
Men det vil være overkill, at sende Railjet, TGV eller ICE på en lille tur til Struer, med mindre der er 500 passager til en afgang :-D

Jeg er ikke Vogn-fanatisk, for jeg vil stadig heller satse på dobbeltdækker togsæt som f.eks Twindexx SE, TGV Duplex, da disse højst er 200 meter lange med 8 enheder og til 600 passager, hvor i mod en vognstamme med 600 passager ville være 270 meter lang - hader at gå langt :-D

--
[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak