Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Rejsekort bekræfter - Periodekort kræver check ind og ud (Trafikpolitik)

af BlackThorneDK ⌂, Randers, 16/2 2014, 13:23 (3741 dage siden) @ PD Hansen

@ Morten
Iflg. Wahlstens oplysninger til Folketinget vil periodekort på rejsekort fortsat være "fast pris" og "forudbetalt", dvs ikke "omdefineret". Men ellers kunne de sikkert sagtens få ideen.

@ BlackThorne
I de situationer hvor man kun rejser inden for de forudbetalte zoner, giver det ikke mening at kræve check ind/ud, blot fordi det i andre situationer kunne være relevant.

Det kan det da være, af hensyn til statistik eller rabat beregninger?
Derudover vil det også være nemmere at kontrollere for togrevisoren.
Han skal i dag basalt set kontrollere, at kortet har et gyldigt check-ind.

Hvis periodekort skal fritages fra check-ind kravet på de faste strækninger, skal der ligge informationer om peridekortets strækninger / zoner på selve kortet.
Det er ikke sikkert at der er 'plads' til den slags på kortet. Mig bekendt er der ikke voldsomt meget plads på et MiFare kort. Så vidt jeg kan finde, er de største kort på 4kB, fordelt på 40 'sektorer'. De enkelte sektorer krypteres enkeltvist, og bruges normalt som en slags 'filer'. Det kan være at de enkelte sektorer allerede er benyttet på en måde, der gør periodekort-data til et problem at have liggende på kortet. I forvejen ligger der jo en check-ind og ud historik på en del af kortet.

Derudover er der også problemet med opdateringer. Hver måned skal periodekortet som sædvanlig fornyes og betales. Hvis man har en automatisk fornyelse kørende, bliver pengene trukket fra Dankort, ligesom med almindelig optankning i dag. Hvis pendleren kun bruger kortet som periodekort, vil den aldrig komme i nærheden af en stander, og dermed blive 'opdateret'. Det kan være en anden teknisk årsag til at man gerne vil have, at brugeren laver et 'check-ind'.
Det kunne måske løses ved at revisoren 'opdaterer' kortet med relevante oplysninger, når han scanner det, men det komplicerer igen proceduren med revisorens gennemgang af toget. Derudover har mobilnettet i toget det med at være en smule ustabilt, hvorfor at man ikke kan regne med, at revisoren er online. Det vil altså sige at han skal gemme på mindst en måneds periodekort opdateringer, for _alle_ rejsekort brugere, så hans scanner kan opdatere kortet når han scanner det.

Systemet kan formentlig designes, så det ikke er nødvendigt med et check-ind. Der er nok ikke nogen af os herinde, der har indsigt nok i den nuværende implementation, til at kunne afgøre om det lige kan lade sig gøre, som det nuværende system er designet.
Det kan også være et simpelt spørgsmål om pris. Udviklings timer hos Thales er nok ikke specielt billige.

(OT: Det er åbenbart svært for folk herinde at læse signaturen, men jeg hedder altså Jacob og ikke 'Black Thorne'...)

--
Jacob V. Rasmussen
BlackThorneDK


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak