HFJ 6 og HFJ B15 på gl. dansk film + Damp i Faxe Kalkbrud

af Bent Hansen, 8/2 2014, 12:05 (3749 dage siden) @ Søndenfjords

Hej.

Nu jeg alligevel er rodet i i denne sag også, kan jeg lige så godt tale for mig selv.

Cement består af fire dele kalk og en del ler. Rørdal havde både en lerbane og en kridtbane. Togene kørtes ind på en rist (sporrist,) og så rangeredes de sammen med fire kridtvogne og en lervogn som så kørtes til et anlæg, hvor kalk og ler blandedes til den videre forarbejdning til cement.

Var leret stenholdigt, skulle det slemmes. Jeg skal ikke afgøre, om der på filmen slemmes kalk eller ler, men det er vel også ligegyldigt.

Måske ville det være formålstjeneligt at spørge en geolog, hvad vi ser i graven. Mit bedste bud er koralkalk og ikke limsten eller skrivekridt. De tre kalktyper har hver sin oprindelse, idet de stammer fra tre forskellige havlevende organismer. Absolut koralkalk - altså Fakse.

Svævebanen, som nogen nævner, har jeg ikke skænket en tanke, men den tanke har dog strejfet mig, at der var tale om to lokaliteter? Den eneste kalkbane med tovbane var Dansk Andels Cementfabrik i Nr. Sundby. De havde bare ikke damplokomotiver, men akkumulatorlokomotiver fra blandt andet Århus Makinfabrik samt nogle ældre maskiner af ukendt oprindelse.

Lokomotiver med runde vinduer (Kraussere) fandtes i Fakse (FJ II - det er ikke nogen af de store!) Endvidere på ØKs Cementfabrik i Nr. Sundby (en halv snes stykker, hvor jeg kun har ét foto,) på Dania (Tine)og formentlig også på Rørdal. Danmark havde spilbane og et akkulok, og Norden havde heste og motorlok samt en lang tunnel. Rørdal havde heste og tidligt elloko og derefter desuden motor. Enkelte damploko fandtes muligvis under krigen, hvis ikke billedbestemmeren har forvekslet Ålborg Portland Cementfabrik (Rørdal) med Nr. Sundby Portland cementfabrik (ØK.)

Hvis du kigger på Tine, så har lokoet på filmen en plade bagpå mellem spor og fodplade. Det har Tine ikke!

Om nogle dage er jeg klogere på, hvordan DACs spande så ud, samt hvordan Fakse II så ud. Indtil da tror jeg på Fakses Henschel og den gamle, lille Krauss! Jeg indrømmer, at det er mystisk at tage et smut til DAC for at få en kort sekvens med spandene og slemmeværket, der for mig er ligegyldig. Det kan nu skyldes, at jeg ikke har lyd på min pc, så hvad skuespillerne siger, aner jeg ikke.

Mvh. Bent.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Radiostyrede tog til Thisted
Radiostyrede tog til Thisted

I slutningen af 1980erne eksperimenterede DSB med radiostyring af tog og der blev bygget en forsøgsstrækning ved Grønttorvet i København. Jan Eriksen var med på en af prøveturene og fortæller i denne artikel om systemet.

Læs mere
Svenska-lok

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak