Avatar

Om Hiort-Lorenzen broer

af Thomas Boberg Nielsen ⌂, Spor 44, Godsbanen, Aalborg, 17/6 2014, 22:08 (3611 dage siden)

Nu kunne jeg jo godt gøre dette til en gættekonkurrence; men motivet bliver jo nok gættet i løbet af få minutter - med mindre Lars Henning allerede er gået i seng.

Men mens vi bruger lidt tid på spørgsmål 2 og 3, kan I jo gætte lidt på, hvor broen ligger. Klik på billedet for højere opløsning.

[image]

Spørgsmål 2:

Som man kan se, er der tale om en særlig variant af en Hiort-Lorenzen-bro - der er et stærkt fald i vejbanens længdeføring. Spørgsmålet er (jeg kender ikke svaret): Hvor findes denne variant af Hiort-Lorenzen-broerne - udover den afbildede? Umiddelbart kan jeg ikke selv komme i tanke om nogle, men det skulle da være underligt, om denne bro er den eneste af sin art.

Spørgsmål 3:

Hvem var denne Hiort-Lorenzen? (Hans navn staves i øvrigt forkert i de fleste forbindelser - også på www.bane.dk). De fleste vil jo nok svare noget i retning af, at han var broingeniør i DSB. Ja, det var han. Men da jeg ville slå ham op, for at sikre mig, at jeg fik stavet hans navn rigtigt, fandt jeg ud af, at der har været to forholdsvist højt placerede medarbejdere med dette navn i DSB:

Baneingeniør i 2den Kreds H. R. P. Hiort-Lorenzen, Fredericia, født 14. maj 1872 og Banebestryrer i 3dje Kreds P. Hiort-Lorenzen, født 31. marts 1860. Kilde: Den danske Statsbaneetat, Personalfortegnelse m.v., udarbejdet 1912 paa Foranstaltning af Dansk Jernbaneblad ved Godsekspeditør O. Th. Hagen. Aldersforskellen afslører, at der ikke er tale om far og søn, men måske brødre?

Hvem af dem er ophavsmand til Hiort-Lorenzen-broerne (jeg kender ikke svaret).

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen
Jernbanehistorisk grundforskning - det nye sort


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak