De förste Själlandske vogner

af Ola Ahlström, 7/9 2016, 17:23 (2795 dage siden) @ Erik Olsen

Ovansående bild visar en täckt G-vagn levererad till 3:e Trafikdistriktet i Malmö. Intressant är att se hur lik den är med de täckta vagnar, SJS 57-60 och 504-507. Frågan är om även de danska vagnarna hade ventiljalusier på sidorna och "kryssbalk i underredet?


Hvad menes med "kryssbalk i underredet"?

De fleste vogne (hvis ikke alle) havde diagonalbjælker i undervognen for at optage skrå kræfter, men bjælkerne var normalt ikke arrangeret som et kryds. På undervogne af træ og udvendige længdedragere af træ eller stål var diagonalerbjælkerne normalt anbragt fra pufferplanken bag en puffe og til en tværdrager nær dennes midte.

En tegning vil være en fordel, men jeg har ikke mulighed for at vise en herfra.

Inser att jag utryckt mig slarvigt och tappat ett ord, nämligen "böjd". De person- och godsvagnar som leveredes från Lauenstein till Statsbanorna med början 1856 hade underreden helt i trä. Kryssbalken blev tillverkade i böjd form för att kunna få plats med dragstång (motsvarande). Detta innebar att såg man vagnen från sidan märktes "kryssbalken tydligt;

[image]

Redan 1863 medgav teknikutvecklingen att man kunde montera "kryssbalkar" som var raka då järn i ytterlångbalkar tillkommit och därmed tagit upp belastningarna bättre.

[image]

På bilden nedan syns "min modelltolkning" av ett underrede av 1856 års modell

[image]

Min fråga är alltså. De vagnar som Lauenstein levererade till SJS före 1863, hade de samma "böjda kryssbalk" som de svenska?

Ola Ahlström
Malmö


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Nakskov Sukkerfabrik
Nakskov Sukkerfabrik

Nakskov Sukkerfabrik blev opført i årene 1882-83 og er i dag den sidste overlevende sukkerfabrik på Lolland. Læs her om fabrikken med de tilhørende saftstationer samt det omfattende roebanenet og de mange smalsporede damp- og diesellokomotiver.

Læs mere

Indsend billeder

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak