Avatar

En meget vanskelig identifikationsopgave

af Morten Flindt Larsen, København K, 12/3 2017, 12:45 (2609 dage siden) @ Hans T. Møller

Hej Morten

Jeg har yderligere argumenter for min ”ombyggede portbygning”-hypotese:

Hvis dørene i huset er de oprindelige, burde arkitekten aldrig have bestået sin afgangsprøve. Der er næsten intet ved dem, som flugter med vinduerne, og dobbeltdøren i ”den repræsentative facade” skulle af hensyn til æstetikken have haft trekantede ruder i samme mønster som de to vinduer. Derfor er dørene formentlig ikke originale.

Desuden kan et hus af den størrelse vel normalt nøjes med en skorsten? Men hvis det oprindeligt har været delt af en kold gennemkørsel, så måtte de to ender opvarmes separat og have hver sin.

Jeg tror, at ”Lars” har ret i, at ”den repræsentative facade” vender mod syd.

Så jeg vil mene, at vi skal lede efter ef eller andet, med en hovedindgang - eller i det mindste en vigtig indgang - vendt mod syd. I 1953 har huset for længst mistet sin oprindelige funktion, og jeg tror ligesom andre, at det benyttes til beboelse. Den lille ventilationåbning i ”havedøren” virker lettere improviseret.

Fra opførelsestidspunktet til '53 kan der sagtens være revet meget ned og bygget meget op i det lille hus' omgivelser.

Huset ligger på en grund, der sandsynligvis tilhører DSB, og det lader til, at grunden her i 1953 mod øst afgrænses af den ene gavl samt et stakit på begge sider af denne. Vi har ikke et billede af huset set fra øst, men det burde have været en smal sag at gå ud af lågen - og huske at lukke den - og skyde et foto fra den vinkel.

Det er sikkert, at der ikke findes flere billeder af huset?

Bedste hilsner

Hej Hans,

Det er slet ikke sikkert, at arkitekten overhovedet er faglært. Jeg tror ikke på, at der oprindeligt har været tale om en bygning til gennemkørsel. I så fald må det have været til meget små hestevogne.

Skorstenenes placering ser for mig ud til at flugte med gennemgangslokalets sidevægge, så der har stået en kakkelovn til opvarmning af rummene på hver side af gennemgangslokalet, hvor der er kommet kulde og træk ind gennem fløjdørene.

På havesiden af huset er der over døren et felt, som kan have været forsynet med tekst a la et stationsskilt.

Bygningens arkitektur matcher ikke den almindeligt kendte danske jernbanearkitektur. Måske kan der være tale om en for privat regning etableret holdeplads med persontrafik, som der var nogle få af på statsbanerne, eller det kan være i Nordslesvig.

Der findes indtil videre ikke flere scannede negativer med billeder af huset. Det er muligt men langt fra sikkert, at der kan dukke noget op i format 6x6 på fredag.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billige jernbane T-shirts

DSB MZ1405
Snabbtåg för 250 km/t
Snabbtåg för 250 km/t

Tomas Larsson har skrevet denne artikel (på svensk) om nye højhastighedstog til DSB samt om den tekniske udvikling af højhastighedstog i Tyskland. Læs bl.a. om de nye Vectron lokomotiver og hvor man får mest for pengene.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak